Malzemeler:
3 bardak günlük süt
½ bardak krema
1 dolu çorba kaşığı bal
¼ bardak taze yoğurt, maya olarak
1-2 bardak çilek, irice doğranmış
1-2 çorba kaşığı şeker
6 küçük cam kavanoz (herbiri 150ml hacminde)
Yapılışı:
1. Meyveleri küçük bir tencereye alıp üstüne şekeri serpin. Kısık ateş üstünde şeker eriyene kadar 1-2 taşım kaynatın. Kenara alıp ılıması için bekletin.
2. Sütü ve kremayı, kalın altlı bir tencereye alıp bir taşım kaynatın. Tencereyi kenara alıp 15-20 dakika kadar ılıması için bekletin. Yüzeyde oluşan kaymağı ara sıra karıştırın.
3. Yoğurdu geniş bir kaba alın, balı ilave edip karıştırın.
4. Meyvelerin tanelerini tel süzgeç içine alıp 5 dakika kadar suyunu süzdürün.
5. Meyvelerin süzülmüş tanelerini eşit olarak kavanozlara pay edin. Süzülen suyu kapaklı bir kap içinde buzdolabına kaldırın. Bu meyve özüne 1 bardak kadar soğuk su ilave edip kendinize lezzetli bir şerbet hazırlayabilirsiniz.
6. Sütün sıcaklığını kontrol edin. Serçe parmağınızı sütün içine batırın. Süt ılık değil, sıcak olmalı ancak parmağınızı da yakmamalıdır. Yoğurdun mayalandığı ideal sıcaklık yaklaşık 50 derecedir (50˚C/110˚F). Eğer sıvı termometreniz varsa sütün sıcaklığını bu şekilde de kontrol edebilirsiniz.
7. Mayalama zamanı gelince; sütten bir kepçe alıp mayanın içine katın ve iyice karıştırın. Bu şekilde alıştırılmış mayayı süte ilave edip 1-2 dakika karıştırın.
8. Karışımı kavanozlara eşit şekilde pay edip fırın tepsisinin üzerine yerleştirin. Fırını 50 dereceye ayarlayıp tepsiyi içine yerleştirin. 4 saat boyunca fırında tutarak mayalanmasını sağlayın. Bunun için, fırın yerine evin sıcak bir köşesini de kullanabilirsiniz. Ancak, kaplarınızı battaniyelerle ve örtülerle kesinlikle soğumayacak şekilde sarıp sarmalanız gerekir. Aksi takdirde yoğurdunuz tutmayabilir.
9. Yoğurtları fazla hareket ettirmeden fırından alıp dışarda oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Yoğurtları titretmeden buzdolabına yerleştirin. En az 12 saat formunu bulması için dinlendirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder