Glutensiz Kayısılı Cookiler / Çölyak hastalarına uygundur (10.ay+)

MALZEMELER :

50 g. margarin veya tereyağı
100 g. / 1/2 su bardağı toz şeker
150 g. / 1,5 su bardağı glutensiz un
1 yumurta
1 vanilya
1 kabatma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 kase minik doğranmış kuru kayısı



HAZIRLANIŞI


Tüm malzemeyi bir kaba alıp yoğurun.
Hamur kendini toplayınca strech filme sarıp buzlukta 15-20 dakika bekletin.


Buzluktan alınca ufak parçalar koparıp şekillendirin ve fırın tepsisine dizin. Ortalama 12 tane kurabiye çıkıyor.

Şekillendirirken işleminizi 2-3 saniyede bitirmeye gayret edin. Hamur aksi halde el sıcaklığıyla yumuşayıp ele sarıyor.
180 derece fırında 15 dakika üzerleri pembeleşene kadar pişirin.

DEEP NOT:

Çölyak aslında bir ince bağırsak alerjisi ve ömür boyu sürecek bir rahatsızlık, ince bağırsakta hasarlar oluşturan kalıtsal ve metabolik bir sindirim sistemi hastalığı. Çölyak hastası olan kişiler buğdayda, arpada, çavdarda ve yulafta bulunan ve "gluten" olarak adlandırılan proteine karşı aşırı duyarlı ve ömür boyu bu yiyeceklere dikkatli yaklaşıp diyet uygulamak şart.


Gluten içermeyen besinler ise et, balık, pirinç, mısır, meyveler ve sebzeler'dir; bu yüzden çölyak hastaları bu gıdalardan istedikleri miktarlarda yiyebilir.
Glutensiz diyet demek buğday, arpa , çavdar, yulaf içeren tüm gıdalardan uzak durmak ve onları tüketmemek demektir (ayrıca içeriği bilinmeyen pasta, börek, çörek, baklava, bisküvi vb. birçok işlenmiş gıdadan da uzak durmak gerekir). Tüm bu sınırlamalara rağmen çölyaklı hastalar iyi düzenlenmiş bir diyet ile çok çeşitli gıdalar tüketebilmektedir. Örneğin; buğday unu yerine kişi, patates, pirinç, soya, fasulye, mısır, mercimek, nohut unu, glüteni ayrılmış buğday unu (buğday nişastası) kullanabilir ve bunlardan yapılan her türlü değişik yiyecekleri yiyebilirler.

Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler