BÜZGÜLÜ GÜL TATLISI

  • Öncelikle hepimizin cuması mübarek olsun.
  • Bugünkü tarifim , hafta sonu verdiğim davette yaptığım sevgili oktay ustanın büzgülü gül tatlısı. Ramazan sofralarına yakışır bir tatlı oldu. Hafta sonu iftar daveti verecek olanlara fikir olsun diye istek üzerine ilk tatlı tarifimden başlıyorum.
  • Tarifin uzunluğu gözünüzü korkutmasın ayrıntılı anlattığım için uzun oldu yoksa tatlının yapımı hiç zor değil..
  • Ufak tefek değişiklikler yaparak hazırladığım tatlımın tarifine geçmeden hepinize güzel bir hafta sonu geçirmenizi diliyorum.

  • Hamuru İçin Malzemeler
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
  • Acmak icin;
  • Nişasta
  • İçi için :
  • Dövülmüş ceviz veya fındık içi
  • Üzeri İçin :
  • 200-250 gr tereyağı
  • Şerbeti İçin
  • 5 su bardağı su
  • 4 su bardağı şeker
  • 1/2 limon suyu

  • İlk olarak şerbetimizi hazırlayalım. Şerbetimiz için şekeri , suyu ve 1/4 limonu tencereye koyup ateşe koymadan önce karıştırarak şekeri eritelim. Ardından ocağa alıp sürekli karıştırarak şerbet köpürmeye başlayana dek kaynatıp altını kapatıp soğumaya bırakalım.

  • Hamurumuz için ,yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tuz, elemiş un ve kabartma tozunu karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuralım. Üzerini nemli bezle örtüp 10-15 dakika dinlendirelim.

  • Dinlenen hamurumuzu 4 parçaya bölüp her parçayı uzun rulo yapıp 10 küçük bezeye ayıralım. Toplam 40 adet bezemiz olsun. Bezelerimizin üzerine açmayı beklerken kurumasını önlemek için nişasta serpip bir kenara alalım.

  • Bezelerimizi teker teker alt ve üst kısmına nişasta serperek oklava ile servis tabağı büyüklüğünde açalım. ( Nişastayı azar azar ilave edelim hamur açıldıkça nişastayı çekecektir.) . Bezelerimizi baklava hamuru gibi ince açmaya özen gösterelim ki hem pişerken güzel pişsin hemde şerbeti güzel çekip daha leziz olsun.

  • Servis tabağı büyüklüğünde açtığımız hamurumuzun üzerine cevizimizi her tarafına gelecek şekilde serpelim.

  • Daha sonra sağ-sol , alt - üst tüm karşılıklı kenarları işaret ve baş parmağımız yardımı ile ortaya doğru büzelim. Yufkamızı büzdükçe tatlımızın şekli 4 yapraklı yonca gibi olacak.

  • Sonra her yaprağı 5-6-7 resimlerde görüldüğü gibi sırayla ortada birleştiriyoruz. İlk önce sol yaprağı ortada getirip arsından üst yaprağı sonrasında sağ yaprağı son olarak ta altta kalan yaprağı katlıyoruz

  • 4 yaprakta üstüste geldiğinde buruşuk bir şekil olacak karşımızda. Bir spatula yardımı ile yada elimizle tatlımızı alıp dikkatlice ters çevirerek katlı kısım alta gelecek şekilde tepsimize yerleştiriyoruz. Tepsiye yerleştirdiğimizde büzgülü şeklimiz tamamen ortaya çıkmış olacaktır.

  • Bütün bezeleri aynı şekilde açtıktan sonra tepsimize dizip fazla kabarmamaları için tatlılarımızı 3-4 yerinden kürdanla deliyoruz. Ardından erittiğimiz tereyağımızı her birinin üzerine 1,5 yemek kaşığı olacak şekilde döküp önceden ısıtılmış 200 derece fırında iyice pişiriyoruz.

  • Tatlımız pişip fırından çıkınca soğumuş şerbetimizi döküp yaklaşık 3-4 saat sonra tatlımız şerbeti çekince servise sunalım. AFİYET ŞEKER OLSUN.



  • Önemli Notlar:

  • 1- Şerbetin kıvamını güzel ayarlamak lazım çok sulu veya çok katı bir şerbet tatlımızın lezzetini direk etkileyecektir.
  • 2- Hamuru açarken ince açmak gerekiyor. İnce açılan yufka hem daha güzel büzülür hem güzel pişer hem de daha gzüel şerbet çeker .
  • 3- Yufkayı ortada büzdükten sonra katlarken çaprazlamasına katlıyoruz ki büzdüğümüzde tepsiye çeviriken daha sıkı olsun ve açılma olmasın.
  • Bu tarifimi de sevilciğime gönderiyor kolaylıklar diliyorum
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler