- Bu tartı ilk yaptığımda hiç ümidim yoktu. Yağ oranı fazla gelip ağır ve vıcık vıcık olur sanmıştım. Ama yanıldığımı anlamam geç olmadı. Pişip ağzıma bir dilim attığımda un kurabiyesi gibi ağzımda dağılması ve damakta bıraktığı lezzet süperdi. Vişneli tatları çok seven biri olarak vişnenin bir tarta bu kadar yakışacağını düşünememiştim bile.. Hamuru ve iç harcı bu kadar yakışırdı birbirine yani.
- O gün bu gün iç harcını istediğim gibi elmalı,portakallı , kayısılı vs. gibi çeşitlendirip tart hamuru olarak genelde hep bu tarifi kullanırım. Deneyenler pişman olmayacaktır.
- Tarifi arkadaşım selma'dan almıştım . Yanlış hatırlamııyorsam oda Oktay Usta'dan almıştı tarifi. Her ikisine de buradan teşekkürler ediyorum. İyiki varsınız.
- Bu tarifimide P.D.Ç.S.E. 38'ye ev sahibeliği yapan sevgili Arzumcum'a gönderiyorum. Kendisine kolaylıklar diliyorum.
VİŞNELİ TART
Tart hamuru için:
1 paket margarin (teremyağ kullandım)
1 paket margarin (teremyağ kullandım)
3 Yumurta ( oda ısısında )
1,5 su bardağı şeker
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
İç harcı için:
4-5 ekşi elma
1,5 su bardağı toz şeker
4-5 ekşi elma
1,5 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
çekilmiş ceviz veya fındık
Dondurulmuş 300 gr vişne
- İlk etapta tartımızın iç harcını hazırlayıp soğumaya bırakalım. İç harcımız için elmalar soyulup rendelenerek bir tavaya konup şekerle birlikte suyunu çekene dek pişirilirler.Suyunu çeken elmalarımıza ceviz ve tarcınımızı ekleyip soğumaya bırakalım.
- Diğer tarafta dondurucudan çıkardığımız vişnelerimizi süzgece alıp sularının süzülmesini sağlayalım aksi halde tartımızı sulandırıp kıvamını bozacaktır.
- Ön hazırlıklarımız bittikten sonra sıra tart hamurumuzu hazırlamakta. Hamurumuz için yağ , şeker ve yumurta güzelce çırpılır. Daha sonra elenmiş un , kabartma tozu ve vanilyamız eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir.
- Hamur yoğrulurken unu azar azar ilave edilmeli katı bir hamur olmamalı. Hamur birbirini tutan yumuşak bir hamur oldumu kıvamı tamamdır. Sert olursa tart pişincede taş gibi olur. Elimizle bastırarak genişletince rahat rahat açılıyorsa tamamdır.
- Hamurumuzun 1/3 lük kısmı alınarak buzdolabı poşetine atılarak dondurucuya kaldırılır ve 10-15 dakika dondurucuda katılaşması sağlanır.
- Kalan hamur tart kalıbına yada yuvarlak bir borcama elle genişletilerek yayılır. Kenar kısımları tepsinin kenarlarına doğru yükseltilir.
- Hamurun üzerine önce elmalı harç , elmalı harcın üzerine de suyu süzdürülmüş vişneler yerleştirilir. Dondurucudaki hamur tartımızın üzerine rendelenerek vişnelerin üzeri kapatılır.
- Rendeleme işlemi zor gelirse ayırdığımız hamuru hiç dondurucuya atmadan merdane ile açıp 1 cm kalınlığında kesip tartın üzerine kafes şeklinde yerleştirebiliriz.
- Hazırladığımız tartımız önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
- Pişip soğuyan tartmızın üzerine puda şekeri serpip dilimleyerek servise sunalım.Afiyet şeker olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder