Annenin tecrübesizliği, “Acaba emzirebilir miyim?” gibi endişelerle birleşince, el kadar bebeğin mamaya mahkum olması an meselesidir. Oysa, anne sütü bir mucizedir ve annesini emmek her bebeğin en doğal hakkıdır.
Doğum yapan annelerin, en büyük endişesi bebeklerini emzirip emziremeyecekleridir. Öyle ya, bugüne kadar, “Bebek emmek istemedi”, “Sütüm yetmedi” gibi bir sürü söz ortalıkta dolaşıp durmuştur. Malum, büyükler de sağolsun, bu konuda yangına körükle gitmekte çoğu zaman bir mahsur görmezler. Sonuçta, annenin tecrübesizliği; “Acaba emzirmeyi becerebilir miyim?, “Sütüm bebeğimi doyurmaya yeter mi?”, “Göğüslerim çok acır mı?” gibi endişelerle birleşince el kadar bebeğin (gerçekte anne ve bebek sağlığı açısından ortada hiçbir sorun yokken) mamaya mahkum olması an meselesidir.
Oysa, anne sütü bir mucizedir ve annesini emmek her bebeğin en doğal hakkıdır. Özellikle ilk 6 ay anne sütü bebeğin tek ve en önemli besin kaynağıdır. Çünkü bebeğin sağlıklı gelişimi için ihtiyaç duyduğu maddelerin tümüne sahiptir.
EMMEK EN DOĞAL HAKKI!
Normal şartlarda her anne bebeğini emzirerek doyurabilir ve her bebek annesini emmeyi kısa sürede öğrenebilir. Yeter ki, siz bebeğinizi emzirmeyi gerçekten isteyin ve kendinize güvenin!.. Eğer bebek, memeyi ağzıyla iyi bir şekilde kavrayabiliyorsa ve gece-gündüz istediği sıklıkla emebiliyorsa bütün annelerden yeterli süt gelir. Çünkü emzirme, arz-talep sistemine göre çalışır.
Bebeğiniz düzenli kilo alıyorsa (ayda 600 gram), kakası yumuşak ve altın sarısı renkte ise, altını günde 6 ve daha fazla sayıda ıslatıyorsa ve şekersiz su teklif ettiğinizde almıyorsa sütünüz yetiyor demektir. Emzirme işleminin düzene girmesi haftalar alabilir; süt verimindeki dalgalanmalar (azalma-çoğalma) geçicidir. Hiçbir zaman, süt depolayacağım diye bebeğin öğününü kesmeyin, göğüsler emildikçe daha fazla süt verecektir. Ayrıca, usulüne uygun emzirdiğinizde, emzirmek kesinlikle ağrılı bir süreç değildir.
İlk günler biraz memeleriniz acısa da, kısa bir süre sonra buradaki deri hassasiyeti azalacak ve emzirirken ağrı olmayacaktır. Başlangıçta emme süreleri kısa tutulmalıdır (5’er -10’ar dakika), aksi taktirde göğüs uçlarında çatlaklar oluşur ve sütünüz geldiğinde emziremezsiniz. Gögüs ucu çatlaklarının oluşmasının en önemli nedeni bebeğin memede fazla tutulması ve emzirme sırasında yanlış pozisyonda bulunmanızdır. Bir de, bebek memeyi emerken onu memeden almaya çalışmayın. Küçük parmağınızı ağzının kenarına koyarak dikkatini dağıtmaya çalışın. Emmeyi bırakmıyorsa, parmağınızı ağzının içine doğru itin ve dili ile vakum yapmasını engelleyin, emmeyi bırakacaktır. Bundan sonra, gazını çıkarın ve diğer göğüse geçin.
Emzirme işlemi, günde ekstra 500 kaloriye ihtiyaç gösterir, iki kişilik yemek yemeniz gerekmez! Günde 3 litre kadar sıvı almanız çok önemlidir.
NASIL EMZİRECEKSİNİZ?
- Bebeğinizin bedeni ve yüzü size dönük olmalıdır. Eğer meme başınızı, bebeğinizin dudaklarının kenarına dokundurursanız, bebeğiniz emme refleksiyle hemen ağzını açar.
- Meme başınızı ve etrafındaki kahverengi bölümü ağız içine iyice yerleştirirseniz, bebeğiniz göğsünüzden rahatça süt emebilir.
- Bebeğinizim çenesi göğsünüze değmeli ve burnunun açık kalmasına da dikkat etmelisiniz.
- Emzirme tecrübeniz arttıkça, onu ne zaman emzirmeniz gerektiğini öğreneceksiniz. Bebeğiniz de her geçen gün emzirme işini daha bir beceriyle yapacaktır.
EMZİRME TEKNİKLERİ
Emzirme işleminin hem sağlıklı, hem keyifli gerçekleşebilmesi için, nasıl ve hangi teknikle emzirmeniz gerektiğini bilmeniz yerinde olur. Emzirme sırasında, annenin ve bebeğin rahat edebileceği en iyi pozisyonun seçilmesi çok önemlidir. Bebeğin iyi bir emme yapabilmesi, annenin de emzirmeyi mümkün olduğunca uzun süre yapabilmesi, ancak rahat bir pozisyon almaları ile mümkündür.
Emzirme yapılırken anne değişik pozisyonları deneyebilir. Önemli olan, hem annenin hem de bebeğin rahat edebilecekleri pozisyonda olmalarıdır. En yaygın olan emzirme pozisyonları; klasik beşik tutuşu, futbol tutuşu, çapraz beşik tutuşu ve yatarak emzirmedir.
Klasik beşik tutuşu: En yaygın emzirme pozisyonudur. Bu pozisyonda sırtınızı destekleyen rahat bir koltuğa oturun. Memenizi elinizle C şeklinde tutarak destekleyin. Bebeğinizin karnı ve dizlerini size dönük biçimde midenize dayayın. Bebeğinizin başı dirseğinizin çukur kısmında bulunmalıdır. Kolunuzun yorulmaması için gerekirse bir yastıkla destekleyin.
Futbol tutuşu: Sezaryen yöntemiyle doğum yapmış ve göğüsleri büyük anneler için en ideal pozisyondur. İkiz bebeği olan anneler için de en kolay emzirme şekli budur. Bebeğinizin bacaklarını koltuğunuzun altından sarkıtın. Bebeğinizin başını elinizle destekleyin, gerekirse elinizin altına bir yastık koyun. Bu tutuş memenizin kontrolü ve bebeğinizin emişi açısından kolaydır.
Çapraz beşik tutuşu: Memeyi kavrama sorunu olan, küçük ya da erken doğmuş bebekler ve anneleri için ideal bir emzirme şeklidir. Bebeğinizi, emzireceğiniz memenin ters tarafındaki kolunuzun içine yatırın. Bebeğinizin vücudu size dönük ve meme seviyesinde olmalıdır. Bu şekilde bebeğinizin başını daha rahat kontrol edersiniz.
Yatarak Emzirme: Sezaryen yöntemiyle doğum yapan ve geceleri de emziren anneler için ideal bir pozisyondur. Hafif yan yatar biçimde sırtınızı ve omuzunuzu bir yastıkla destekleyin. Kolunuzu bebeğinizin başının arkasından geçirerek onun vücudunu, diğer elinizle de memenizi destekleyin. Bebeğinizin sırtına bir yastık koyun, ağzı meme ucuna gelecek şekilde yanınıza yatırın.
EMZİRME YANLIŞ YAPILIYORSA: Bebeği emzirmeye başlamadan önce: - Anne ellerini su ve sabunla yıkamalı, - Bebeğin vücudu bütünüyle anneye doğru dönüktür, Emzirme sonrasında: Bebeğin dik olarak yüzü omzunuza gelecek şekilde tutulması ve sırtına hafif hafif masaj yapılması çok önemlidir. Bu şekilde bebeğin gazının çıkarılmasına yardım edilmiş olur. - Bebek doğduğu andan itibaren istedikçe emzirilmelidir. Yeni doğan bebekler için en az 8-10 kere… Üçüncü aydan sonra 5-6 kere… |
NEDEN İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ? |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder