Bu tarifi genellikle kalabalık misafirlerim gelecekse yaparım.Bu ölçülerle yapıldığında tam 48 tane poğaçanız oluyor.Resimde gördüğünüz poğaçalar sıcak sıcak Gülce'nin okuluna götürüldü ve arkadaşlarıyla birlikte afiyetle yenildi.İşte tarifi:
MALZEMELER:
Yarım paket yaş maya ya da 1 çorba kaşığı kuru maya
1 su bardağı ılık su
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İÇİ İÇİN:
Peynir
Maydanoz
üzeri için 1 yumurta sarısı
YAPILIŞI:
Hamur yoğuracağımız kaba mayayı koyuyoruz,üzerine toz şekeri döküyoruz,1 bardak ılık suyumuzu da döküp elimizle mayayı eritiyoruz ve bu şekilde yaklaşık 5 dakika kadar bekletiyoruz.
Süt ve yağımızı kattıktan sonra azar azar unu ekliyoruz bu arada tuzu da unutmayalım.Unu kattıkça yoğuralım ve elimize yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edelim.Aldığı kadar un yazan tarifler genelde risklidir,tecrübe gerektirir.Ama bu tarif böyle değil unu azar azar ekleyip yoğurdukça hamurun kendini topladığını ve elinize yapışmadığını göreceksiniz.
Hamuru hiç bekletmeden 6 eşit parçaya bölüyoruz.Her bir parçayı merdaneyle çok fazla inceltmeden açıyoruz.Bu sırada biraz unlamak gerekli.Daha önce hiç hamur açmayanların cesareti kırılmasın, hamurun kıvamı o kadar güzel oluyor ki kolaylıkla açılıyor.
Açtığımız hamuru sigara böreği keser gibi sekiz parçaya kesiyoruz.Uzun kısımlarına peynirli maydanozlu iç malzememizden koyup, hamuru fazla sıktırmadan ince kısmına doğru yuvarlıyoruz.Ucunu alta getirecek şekilde yağlanmış tepsimize diziyoruz.Kalan parçaları da aynı şekilde açarak poğaçalarımızı hazırlıyoruz.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpiyoruz.Soğuk fırına koyarak fırınımızı 50 dereceye ayarlıyoruz 5-10 dakika bu şekilde bekleterek poğaçaları kabartıyoruz.Sonra fırınımızı 170 dereceye yükseltiyoruz ve üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Herkese afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder