Bir Amasyalı olarak, Amasya çöreğini yayınlamamam çok ilginç doğrusu!
Aslını isterseniz, biz genelde Haşhaşlı Çörek yaparız.
Böyle Cevizli Çörek ise Amasya Merkeze Aittir.Bu nedenle hiç evde yapmışlığımızda yoktur yani.
Meliha'da görünce dedim "bir yapayım, bakalım Amasyada yediğimiz çöreklere benziyormu".
inanın Amasya'ya gittiğimizde sürekli aldığımız bir yer var.Oranın Çöreklerinden çok çok daha lezzetli.
Dileyenler için tarif aşağıdadır.
Amasya Çöreği İçin Gerekli Malzemeler :
- Yarım su bardağı süt
- Yarım su bardağı yoğurt
- Yarım pk tereyağ veya margarin ( 125 gr oda sıcaklığında)
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı ceviz (dişe gelicek irilikte olmalı)
- 1 buçuk pk kuru maya
- 1 tatlı kaşığı şeker ve yarım tatlı kaşığı tuz
- Üzeri için 1 yumurta sarısı
- Maya için yarım çay bardağı ılık su
- Aldığı kadar un ( kulak memesi kıvamında bir hamur olmalı)
- Kuru maya ılık suyun içinde,bir tatlı kaşığı şekerle birlikte eritilip kabardıktan sonra yoğurma kabına dökülür.
- Üzerine süt, yoğurt ve sıvıyağ ve margarin ilave edilip iyice karıştırılır.
- Cevizler irice dövülüp malzemelere eklenir ve karıştırılır.
- Azar azar un ilave edilerek ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar hamur yoğrulur. Yoğurma kabının üzeri örtülüp sıcak bir ortamda hamur 2 katı olana kadar mayalanmaya bırakılır.
- Yağlı kağıt serilmiş tepsiye mayalanan hamurdan iri parçalar kopartılıp yuvarlanarak aralarında boşluk bırakılarak tepsiye yerleştirilir.
- Yumurtanın sarısı çırpılır ve çöreklerin üzerine sürülür. 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık üzeri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder