AŞURE
malzemeler:
- yarım kg aşurelik buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı fasulye
- yarım çay bardağı pirinç
- 100 gr kayısı(minik minik doğranmış)
- 100 gr çekirdeksiz kuru üzüm
- 100 gr kuru dut(isteğe bağlı)
- 100 gr kuru incir(isteğe bağlı)
- 1 adet elma(kabuğu soyulmuş minik küpler halinde doğranmış)
- 1 portakal kabuğu rendesi
- bir tutam karanfil(yaklaşık 10 adet)
- 1 kg toz şeker
- tarçın
- kuş üzümü
- fındık yada ceviz
- nar
- Aşurelik buğdayı geceden iyice yıkayıp büyükçe bir tencereye alın bir taşım kaynatın kapağını kapatıp bırakın.Sabah tekrar üzerine su ekleyip ocağa alın kısık ateşte arada karıştıra karıştıra buğdaylar ezilene kadar pişirin.Sık sık karıştırmayı unutmayın dibi tutmasın.Buğdayın pişmesine yakın pirinci ekleyin.
- Başka bir tencerede yine akşamdan ıslattığımız fasulye ve nohutu haşlayın.Ben bu işlem için düdüklü tencere kullanıyorum daha pratik oluyor.
- Buğdaylar pişince haşlamış olduğumuz nohut ve fasulyeyi ekleyin.Suyu azalmışsa üzerine sıcak su ekleyin.10 -15 bu şekilde pişirin.
- Üzüm,kayısı ,dut ve inciri ekleyin.İncir aşurenin rengini koyulaştırıyor beyaz bir aşure isterseniz koymayın.
- Elma ve portakal kabuğunuda ekleyip tüm malzemeleri birlikte 10 dk daha pişirin.İçerisine isteğe bağlı olarak bir tutam karanfil(10 adet)atabilirsiniz.
- En son toz şekeri ekleyip bir taşım kaynatıp ocağın altını kapatın.
- Aşurenin tüm aşamalarında sık sık karıştırmayı ihmal etmeyin.Gerektikçe kıvamını ayarlamak için sıcak su ekleyin.
- Aşure ılınınca kaselere alın üzerini tarçın,fındık ,kuş üzümü vs...arzunuza göre süsleyin.Ben pek süsleyemedim malum hem çalışıp hem aşure yapınca biraz hızlı oluyor:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder