Adapazarına yolu düşmüş olanlar mutlaka denemiştir bu köfteyi. Maalesef ben Adapazarına hiç gitmedim, dolayısı ile de bu enfes köfteyi yerinde yeme şansım olamadı. Tarifi biraz netten, biraz da sevgili Adapazar'lı arkadaşım Emel’den aldım. Mutlaka deneyin derim, enfes ve doyurucu bir tarif. Hem bayat ekmekler de böylece değerlenmiş oluyor.
Köfte malzemesi:
(4 kişilik)
(4 kişilik)
- 1/2 kg. dana kıyması
- 1 kuru soğan
- 2 adet kurutulmuş ekmek içi
- Ekmekleri ıslatmak için süt
- Köfte baharı
- Deniz tuzu
- Karabiber
- 8 adet ince dilimlenmiş bayat ekmek
- 2 su bardağı 'tercihen' kemik suyu ya da et suyu (ben Low-Sodium Beef Broth kullandım)
- 1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Domates
- Yeşil sivri biber
- Soğan
- Maydanoz
- Sumak
- Deniz tuzu
- Limon-zeytinyağı
- Köfte malzemelerini yoğurup, küçük parmak boyunda, oval-yassı köfteler hazırlayın.
- Bir tencereye 2 su bardağı kemik ya da et suyunu koyun, toz biberi ve tereyağını da ilave edip bir taşım kaynatın, ocaktan alın.
- Bayat ekmekleri kemik suyuna batırıp çıkarın (ekmekleri suda fazla tutarsanız erirler) ve tercihen mangala ya da ısınmış ızgara tavaya koyun.
- Köfteleri, domatesleri ve biberleri de mangala alıp, hepsini pişirin.
- Ayrı bir yerde piyazlık doğranmış soğanları tuz ile ovun, yıkayın. Üzerine ince kıyılmış maydanoz, deniz tuzu, sumak, limon ve biraz zeytinyağı gezdirin.
- Fotoğrafta görüldüğü gibi servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder