Bulgurlu Lahana Sarması

Merhabalar:)
Mübarek Cuma gününden, dost selamlar herkese :)
Cumamız mübarek olsun:)
19 mayıs bu yıl çok bereketli geçti.. Öyle ki sokaklardan seller aştı, zavallı çocuklar süsülü elbiselerle çırpındılar sokaklarda, iptal oldu tüm gösteriler, kutlamalar..
Annemle mecburiyetten çarşıya gitmek zorunda kaldık, azıcık ıslandık ama ucuz yırttık :) Geldiğimizde sular seller aldı heryeri :) Berekettir Rabbimin Rahmetidir, şükürler olsun :)
Memleketimizin her yöresinin mutfağı ayrı güzel, ayrı renkli bildiğiniz gibi ama Karadeniz bölgesinde mısır unu, balık, fasülye ve lahana ilk akla gelenlerdendir mutfaklarda...
Bugün sizlerle pazardan aldığım köy bulgurları ile hazırladığım nefis karalahana dolmalarını paylaşacağım..
Karadenizli olduğunu insana doruklarda hissettiren nefis bir lezzet :)

Malzemeler:
4-5 adet kuru soğan
6 çorba kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı bulgur
1 yemek kaşığı kuru nane
1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tarçın
2 adet kesme şeker
yarım limonun suyu
kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı kaynamış su
1 bağ kara lahana
Pişirme için:
çeyrek çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı kaynamış su

Yapılışı:
Kuru soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağında kavrulur.
Bulgurlar yıkanıp soğana eklenir, az daha kavrulur. Sırası ile; nane, karabiber, tarçın, kesme şekerler, yarım limon suyu, kıyılmış maydonozlar eklenip karıştırılır. Tuzu ve suyu ilave edilip kısık ateşte bulgurlar suyunu çekene kadar demlendirilir.
Kara lahana yaprakları sıcak suda çok az haşlandıktan sonra tencerenin altına tabanı örtecek şekilde lahana yaprağı dizilir, Haşlanan karalahanalar boyutlarına göre tek veya ikiye bölünüp arasına iç malzeme eklenerek sarılır.
Sarma işlemi bittikten sonra dolmaların üzerine zeytinyağını gezdirip, üzerlerine yine lahana yaprağı döşeyip sıcağa dayanıklı bir tabak kapatılır ki fokurdama esnasında sarmalar zedelenmesin.. En son sıcak suyu gezdirilip tencerenin kapağı kapatılır ve pişmeye bırakılır...

Afiyet bal şeker olsunn :)


Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler