keki yaklaşık 7 - 8 defa yaptım ve ince ayrıntılara ulaştım :) arkadaşımız pekmez yada esmer şeker dedi tarifinde, ben burada organik olarak köylülerden temin ettiğimiz karadut pekmezini kullandım.. Zira diyabetliler için faydalı.. Bir sonraki yapışımda ise memleketimizin hâlis aluç pekmezini kullandım tadı daha güzel oldu.. Alıç pekmezini öneririm.. Lıght ürünler kullanmak yerine "az yağlı" ürünler kullanmayı tercih ediyorum genelde, süt için de bu durum tekerrür etti.. Yağ için tam bir çay bardağı olan ölçüyü bir miktar azalttım, fındık yağı kullandım.. Çiçek yağı yada mısır yağı kullanmadım.. Mısır yağı keklere güzel bir kıvam veriyor annemden öğrendim bunu ama çok ağır ve genetiği ile oynanma riski yüksek bir yağ olduğu için evimize sokmuyoruz kendilerini :) Kekin ana maddesi olan elmada tercihimi yeşil elma olarak kullandım, hafif ekşimsi tadı diyabetliler için uygundur, hatta ekşli elma bile kullanılabilir diye düşünüyorum. İsteğe bağlı olan kuruyemiş istikakını fındık, ceviz, badem olarak harmanladım besleyiciliği artması açısından.. Un için; kepekli un da kullanabilirsiniz, tam buğday unu da kullanıp içine yarım çay bardağı saf kepek yada yulaf ezmesi ekleyebilirsiniz harika oluyor.. Sonuçta kendimce diyabetli kişilere uygun bir kek hazırlamaya çalıştım ama herkes için oldukça sağlıklı ve lezzet dolu bir kek çıktı ortaya :)
Malzemeler:
2 yumurta
Yarım su bardağı pekmez (ben karadut pekmezi ve alıç pekmezi kullandım)
1 su bardağı azyağlı süt
3/4 çay bardağı fındıkyağı
2 su bardağı kepekli un
1 kabartma tozu
1 avuç dolusu yabanmersini
2 tatlı kaşığı tarçın
1 tane küp doğranmış yeşil elma
Yarım çay bardağı iri dövülmüş fındık,ceviz badem karışımı
Yapılışı:
Yumurtalar ve pekmez çırıpılıp içerisine süt, fındıkyağı eklenip çırpmaya devam edilir.
Un ve kabartma tozu da eklendikten sonra mikseri kapatıp tahta kaşıkla çırpmaya devam edilir. En son küp küp doğranmış elma, tarçın, yaban mersini ve kuruyemişleri de ekleyip yavaşça karışıma yedirildikten sonra elde edilen kek karışımı muffin kalıplarına paylaştırılıp önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında pişirilir..
Fırından çıkıp soğuduktan sonra kalıplardan çıkarılıp servis yapılır..
Afiyet bal şeker olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder