Nasıl asıl bir görüntü, nasıl bu sofranın kralı benim diyen bir duruş... Gerek görüntüsü gerekse de lezzeti ile mezelerin kralı bence fava bakla. Hele hele balık sofralarının vazgeçilmezi...
Malzemeler: (10 - 12 kişilik)
- 2 su bardağı fava
- 1 büyük boy kuru soğan
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet limon suyu
- 1 tatlı kaşığı seker
- 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
- Dereotu
Üzerinin sosu için:
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile 1/2 limonun suyunu çırpıp, servis yapmadan hemen önce favanın üzerine dökün.
Hazırlanışı:
- Baklaları 1 gece önceden, icine biraz limon suyu sıkılmış ılık suya koyun.
- Ertesi gün derince bir tencereye, 1/2 çay bardağı zeytinyağını koyup, irice doğranmış soğanı seffaflaşana kadar kavurun ( soganların renginin degişmemesine dikkat edin ).
- Baklaların suyunu süzdükten sonra, üzerini iki parmak geçecek kadar su koyun, ara sıra karıştırarak kısık ateşte baklalar ezilene kadar pişirin (eğer gerekirse pişerken biraz daha su ilave edebilirsiniz, suyunu çok çektirmeyin, hafif sulu kalacak). Tuzunu ve şekerini ilave edin.
- Pişen püreyi süzgeçten geçirin ya da robotto çekin. Içine incecik doğradığınız dereotunu ve 1/2 limonun suyunu ekleyip iyice karıştırın.
- Hafifçe ıslattığınız ya da zeytinyağı ile iyice yağladığınız, istediğiniz bir kalıba dökün. Kalıbı birkaç kez tezgaha vurarak pürenin içindeki hava kabarcıklarını çıkarın ve pürenin kalıba iyice oturmasını sağlayın.
- Favayı soğuttuktan sonra, bir gece buzdolabında bekletip yanında isteğe göre kırmızı soğan, dereotu ve üzerinde zeytinyağlı limon sosuyla servis edin.
Afiyet olsun.
NOT:
Soğanı zeytinyağda öldürmek yerine, yine irice doğrayıp favayla birlikte haşlayabilirsiniz, o zaman zeytinyağını limon ile aynı aşamada ekleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder