Paris’de çok popüler olan bir tart “flan Parisien“ aynı zamanda “flan pâtissier“ olarak da bilinmekte. İçi son derece lezzetli -üzeri hafif yanmış- bir puding, altı ise mis gibi tereyağı kokan bir tart hamuru. Buzdolabında 1 gece beklerse daha da güzel oluyor.
Yapımı çok kolay, bir o kadar da hafif. Üstteki fotoğraf, milföy hamuru ile hazırlanmış olanı, sizlere evde hazırlayabileceğiniz hamurun tarifini de veriyorum. Her iki şekilde de güzel oluyor.
Hazır milföy ile yapacaksanız; Türkiye’deki hamurlar küçük kareler şeklinde olduğu için, birkaç tanesini yanyana birleştirip, kalıbınızdan biraz taşacak büyüklükte tek parça olarak açın. Kanada’da bir kutunun içinde 2 büyük parça hamur ( puff pastry) olarak satılıyor, tek parçası yeterli oluyor.
Ölçüleri verirken orijinal tarife sadık kalarak “cup“ ölçüsü olarak verdim. 1 cup 237ml. lik bir su bardağına denk geliyor.
Ölçüleri verirken orijinal tarife sadık kalarak “cup“ ölçüsü olarak verdim. 1 cup 237ml. lik bir su bardağına denk geliyor.
Hamuru için:
- 2 1/4 cups un (1 cup, 237 ml. lik bir su bardağına denk geliyor)
- 3/4 cup oda ısısında tereyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz (silme)
- 1 tatlı kaşığı şeker (silme)
- 1 yumurtanın sarısı
- 3 yemek kaşığı süt
Pudingi için:
- 3 cups süt
- 1/2 cup su
- 4 yumurta
- 1 3/4 cups pudra şekeri
- 1/2 cup + 2 tablespoons nişasta
- 1 tatlı kaşığı "pure vanilla extract" (artificial yani suni olanları da var, pure yani saf olanını tercih edin)
- Kayısı ya da şeftali marmelatı ( üzerine sürmek için)
- Unu büyükçe bir karıştırma kabına eleyin. Başka bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağı bir spatula ile krema kıvamına gelene kadar karştırın. Tuzu, şekeri, yumurta sarısınını ve sütü ekleyin, iyice karıştırın. Azar azar, elenmiş unu ilave edip, elinizle hamur toparlanana kadar yoğurun. Streche sarıp, buzdolabında en az 2 saat bekletin.
- 23 cm. çapındaki kelepçeli kalıbınızı yağlayın. Merdane ile hamuru, kenarları kalıptan biraz taşacak büyüklükte açın, kalıba yerleştirin ve kullanacağınız zamana kadar tekrar buzdolabında bekletin.
- Buzluktan çıkarttığınız milföy hamurunu, kutunun üzerindeki tarife göre çözdürüp, kalıbınınızın kenarlarından hafif taşacak büyüklükte açın. Kalıba yerleştirip, kullanacağınız zamana kadar buzdolabında bekletin.
- Fırınınızı 350F- 180C ye ısıtın.
- Bir tencerede sütü, suyu ve vanilyayı karıstırıp ocağa alın, diğer tarafta yumurtaları, şekeri ve nişastayı iyice karıştırın. Ilınmış olan süte yavaş yavaş ilave edip sürekli karıştırarak koyulaşana ve kaynamaya başlayana kadar pişirin.
- Ocaktan alıp ara sıra karıştırarak 10 dakika ılınmasını bekleyin ve dolaptan çıkardığınız pay hamurunun üzerine dökün. Hamurun sarkan kenarlarını, fotoğraftaki gibi pudingin üzerine düşürün.
- Önceden ısıttığınız 350F-180C fırında, 1 saat pişirin. 1 saatin sonunda, pudingin üzeri hafif yanmış olacaktır, daha fazla yansın istiyorsanız, fırınınızı üstten açıp biraz daha yakın.
- En son fırından alıp, bir tel üzerinde soğutun ve buzdolabında 1 gece bekletin. Servis yapmadan önce üzerine, biraz su ile inceltip, süzgeçten geçirdiğiniz kayısı ya da şeftali marmelatının suyunu "parlaklık vermesi" için sürün.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder