Focaccia (Yassı İtalyan Ekmeği)

Günaydın canlarımm..
Cümleden hayırlı cumalar olsun... Bu mübarek günün yüzü suyu hürmetine tüm bereketler güzellikler bizlerle olsun inşallaaahh...
Bugün sizlerle bir İtalyan Klasiği olan Focaccia 'yı paylaşmak istiyorum.. Uzun zamandır kendisi hakkında araştırmalar yapıyor, denemek için en uygun zamanı bekliyordum ve sonunda o zaman geldi.. Ekmeğimin hamurunu ekmek makinemde hazırladım pufur pufur nefis bir hamur oldu... Bakınn..


Bu nefis ekmek ile ilgili bir takım bilgiler de paylaşmak istiyorum sizlerle...
"Focaccia , İtalyanların en popüler ekmeklerinin başında gelir. Görünüş olarak bizim ramazan pidesini andıran ama bizim pidelerden farklı olarak üstüne çok değişik malzemeler konarak lezzetlendirilen bir ekmek bu.
Focaccia ekmeğiyle yapılan sandviçler ve sebzeli-peynirli tostlar sadece İtalya'da değil tüm dünyada çok ünlü.
Focaccia, en eski İtalyan ekmeği olarak bilinir. Tarih öncesi dönemde bu ekmek mayasız olarak hazırlanırmış ve Roma dilinde ‘panis focacius' olan adı, külün altında pişirilmiş yassı ekmek anlamına gelirmiş. Ancak tüm yassı ekmeklerin (pidelerin) anayurdunun özellikle Anadolu ve Mısır olduğunu düşünürseniz, focaccia'nın da bizim buralarda doğmuş olduğunu düşünmek yanlış olmaz. Antikçağda mayasız olarak hazırlanan bu ekmek artık mayalı olarak yapılıyor ve üzerine konan çeşnilerle inanılmaz güzel, doyumsuz oluyor. Bence dünyadaki en güzel üç yassı ekmek şu sırayı izliyor: 1. Ramazan pidesi, 2. Focaccia 3. Naan (Hindistan). Üçü de olağanüstü güzel şeyler. 
Focaccia ekmeği önce herhangi bir sıradan ekmek gibi un, tuz, su ve mayadan oluşan bir hamur şeklinde hazırlanıp kabarmaya bırakılıyor. Ardından yassı şekil verilip ikinci kez kabartılıyor. Fırına koymadan önce de üzerine parmaklarla bir sürü delik açılıp zeytinyağı sürülüyor ve arzu ettiğiniz çeşniyle süslenip fırına veriliyor. Focaccia'nın üzerinde en fazla kullanılan çeşni, zeytinyağı ve iri deniz tuzu. Diğer çeşni malzemeleri arasında en yaygınıysa biberiye ve soğan."
KAYNAK:HÜRRİYET GAZETESİ 16 AĞUSTOS 2009


Ekmeğimi sahura hazırladığım için sevgili arkadaşım Alev' in düzenlediği Etkinliğe de gönderiyorum bu tarifimi..
Alevciğim kolaylıklar diliyorum canım....


Çok konuştum artık tarifime geçeyim istiyorum...


Malzemeler:
500 gr. Sinangil  Un
1 çorba kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı tozşeker
1 çimdik mahlep
1 çay kaşığı bal
1 su bardağı ılık süt
Arasına:
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
Üzeri İçin:
Zeytinyağı
Kekik, Toz biberiye
Minik domatesler,
1 domates ve soğanın rendesi
Yeşil zeytin parçacıkları


Yapılışı:
Hamuru ekmek makinesinde mayalandıracaksanız eğer; Tüm malzemeler listelediğim sırada makinenin kabına yerleştirilir, hamur mayalama programında çalıştırılarak mayalandırılır.. (birbuçuk saat sürüyor)
Elde yoğuracaksanız eğer; derin bir kap içerisine toz malzemeler elenerek eklenir ortası havuz şeklinde açılıp sıvı nalzemeler boca edilerek yoğrulur..Üzerine nemli bir bez örtülerek mayalandırılır..
Hamur mayalandıktan sonra iki eşit parçaya ayrılıp el yordamı ile küçük boy borcam çapında açılır. Birinci kat serildikten sonra arasına kaşar peyniri rendeleri serpilip ikinci kat da aynı işlemle üstüne yerleştirilip iki hamur birbirine sıkıştırılır üzerine el yordamı ile delikcikler açılır....
Üzerine zeytinyağı, soğan ve domates rendesi sürülüp toz biberiye ile kekik serpilip ikiye kesilmiş mini domatesler yerleştirilip yeşil zeytinler sıralanır.. Tekrar çok az zeytinyağı gezdirilip 10 dakika mayalandırdıktan sonra önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 15 dakika pişirilir, fırının ayarı 180 dereceye yükseltilip 10 dakika daha pişirilir..
Sıcak sıcak focaccia servise hazırdır..


Afiyet bal şeker olsun..
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler