İçli köfte en çok sevdiğim yeemeklerin en başında gelir.Evlendikten sonra Mersinden taaa Trabzonlara gelince iş başa düştü.İlk kez yaptığımda uzun uzun yoğurmaktan çok yorulmuştum.İstediğim gibi de olmamıştı.Tamam bir daha sala yapmayacağım dedim ama öyle muhteşem bir lezzet ki dayanamayıp galiba biraz da hırs yapıp becerdim bu işi.Şimdi yarım saatt bana yetiyor bu içli köfteleri hazırlamak için.Tavsiye ederim eğer hiç yapmadıysanız hemen denemelere girişin derim.Püf noktası ise iyice yoğurmak.
İÇ HARCI:Yarım kilo kıyma,2 tane ince doğranmış soğan,2 yemek kaşığı tereyağ,kırmızı biber,kekik,karabiber ,kimyonve tuz.
Önce kıymamızı kavuruyoruz.Daha sonra ince doğranmış soğanlarımızı ekliyoruz ve bir süre daha kavuruyoruz.Daha sonra baharatları ekleyip altını kapatıyor ve soğumaya bırakıyoruz.
SOSUN YAPILIŞI:2 tane sarımsağı eziyoruz.1 tatlı kaşığı biber salçası ve sıvı yağ ile karıştırıyoruz.İçli köfteleri yerken üzerine döküyoruz.
DIŞININ YAPILIŞI:4 adet orta boy patatesi haşlıyoruz.Yoğurma kabımıza ince köftelik bulgurumuzu koyuyoruz.Ben bulgurda hiç ölçü kullanmam ama yaklaşık olarak bir paket bulgurun yarısını kullanıyorum.Bulgurumuzu sıcak suyla ıslatıp şişmesini bekliyoruz.İçine haşanmış patatesleri,1 çay bardağı irmiği,1-2 yemek kaşığı biber salçasını,1 yumurtayı,1 tatlı kaşığı tuzu atıp bir süre tüm gücümüzle iyice yoğuruyoruz.Bu aşamada 1 su bardağı unumuzu ekleyip elimizi az ıslatarak yoğurmaya devam ediyoruz.Arada sırada elimize bir parça alıp kontrol amaçlı oyuyoruz.Kıvama gelip gelmediğini anlayabilmek için.Eğer güzelce oyulup delinmiyorsa olmuş demektir yoksa bir süre daha yoğurmaya devam edeceğiz.Zaten içli köfteyi zor bir yemek haline getiren uzun yoğurma süresi.
İyice yoğurduktan sonra elimize minik toplar alıp dikkatli ve de ince olmasına özen göstererek içli köfteyi oyuyoruz.İçine harcımızı koyup ağzını kapatıyoruz.
İstersek kızgın ve bol yağda kızartın,istersenizde az tuzlu suda haşlayıp servis edebilirsiniz.Tabakataki açık renkli içli köfteler haşalamış olduklarım.
Ben servis ederken bizim oralarda yapıldığı gibi sos hazırlıyorum ve bu sosu üzerine döküp yiyorum.Tadına tad katıyor.
AFİYET OLSUUUUN.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder