İSVEÇ KÖFTESİ



İsveç köftesini istediğimizde Ikea’da yiyebiliyoruz. Ben yine de evde yapılmışını tercih ediyorum. Sosunu hazırlarken 1 yemek kaşığı dolusu sour cream (ekşi krema) kullanıyorum. Bulamazsanız 3-4 yemek kaşığı kadar, normal krema da kullanabilirsiniz.

MALZEMELER: (4 kişilik)
  • 500 gr. orta yağlı kıyma
  • 1 yumurta
  • 100 ml. süt
  • 60 gr. ekmek kırıntısı
  • 1 tatlı kaşığ deniz tuzu
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çimdik tarçın
  • 1 orta boy soğan (bıçakla çok ince kıyılmış)
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ (kızartmak için)
SOSU İÇİN:
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı kırmızı şarap
  • 240 ml et suyu (beef broth)
  • 1 yemek kaşığı dolusu ekşi krema (sour cream) ya da 3-4 yemek kaşığı krema
  • 2 yemek kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
  • Deniz tuzu ve tercihen taze çekilmiş karabiber
HAZIRLANIŞI:
  • Öncelikle robotta çektiğiniz ya da incecik rendelediğiniz 60 gr.bayat ekmek kırıntısını 100 ml süte ekleyip karıştırın.
  • Diğer köfte malzemelerini bir kaba alın, sütlü ekmek karışımını da ilave edip yoğurun (biraz suluca, ele yapışan bir karışım oluyor, şekillendirirken avuç içinizi soğuk suyla ıslatırsanız daha kolay olur).
  • Malzemeden, cevizden biraz daha küçük parçalar kopararak, hepsini yuvarlak köfteler olarak şekillendirin.
  • Tavanızı ısıtın, 1/2 çay bardağı sıvıyağı ekleyip köfteleri kızartın (köfte malzememiz hafif sulu olduğu için, içlerinin pişmesi normal köfteden biraz daha uzun zaman alıyor).
  • Kızarmış köfteleri bir tepsiye alın, tavadaki fazla yağı atın (2 yemek kaşığı kadarı kalsın). Unu ekleyin ve tavada kalmış olan köfte kırıntıları ile birlikte karıştırarak unu biraz kavurun. Şarabı ekleyin karıştırın, et suyunu ilave edin kaynayana kadar karıştırın. Tuzunu ve karabiberini ekleyip koyulaşana kadar kaynatın. 1 yemek kaşığı dolusu ekşi kremayı da ekleyip, tüm malzemeyi karıştırın.
  • En son köfteleri sosa katın, köfteler sosla kaplanana kadar tahta kaşıkla çevirip (kullanıyorsanız, bu aşamada maydanozu da ilave edin) servis tabağına alın.
  • Yanında patates püresi ya da benim yaptığım gibi sade makarna ile servis edin.
  • Bir de serviste, tam İsveç usulu olsun derseniz, IKEA’dan alabileceğiniz "Lingonberry" sosunu da kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.

  

Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler