Keşkek Tarifi

UNESCO DÜNYA MİRASI TÜRKİYE LİSTESİNE ALINAN KEŞKEK TARİFİ
Güzel memleketimizin en lezzetli yemeklerinden keşkek ile ilk tanışmam 6 - 7 yaşlarıma denk gelir. Düğünlerin ve bayramların değişmez sofra baştacıdır keşkek. Türkiyenin her yanında farklı çeşitlerde yapılır. Anneme evde yapması adına, ” Keşkek nasıl yapılır? “  diye sormuşluğum çoktur. Ege bölgesinde kuzu boyun ya da tavuk eti ile yapılanı makbuldür. Nohut ile pişirilen de vardır sade pişirilen de. Mutfak robotları çıktı mertlik bozuldu diyenleri duyar gibiyim. Keşkek, tahta kaşıklarla dövülerek yapılır. Buğday içindeki gluten sağolsun macun kıvamına getirilir. Benim evde yaptığım keşkek tembel işi olan, yani robot dövmesi keşkek. Tat farkı var mı diye sorarsanız. Bence var. Köy usulü keşkek pişirimi ve yapımı 5-6 saat sürerken bizimki 2 saatte tamam. Emek tadı arttırıyor bana göre. Yine de arada bir yapmadan edemiyorum.

Malzemeler:


2 su bardağı aşurelik buğday
400 gr kuzu boyun (3 dilim)
1 adet kuru soğan
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1.5 tatlı kaşığı tuz
 İsteğe bağlı karabiber
 5 su bardağı su (kuzu boyunu haşlamak için)
 6.5 su bardağı et suyu + su karışımı ( buğdayı pişirmek için)
Üzerine;
 Tereyağ, kırmızı biber


Hazırlanışı : 
1- Aşurelik buğday bir gece suda bekletilir.


2- Kuzu boyun 5 su bardağı su ilavesiyle düdüklü tencerede 30 dakika haşlanır. Etler kemiklerden ayıklanır. Suyu ayırılır ( kaynadıktan sonra 3 su bardağı kadar kalıyor).


3- Soğan yemeklik doğranır. 4 çorba kaşığı zeytinyağ ile kavurulur. Buğday soğanların üzerine koyulur. Et suyu ve 3 su bardağı daha su ilave edilir. Etin de bir kısmı tencereye koyulur. Kısık ateşte pişmeye bırakılır. Suyunu çeken keşkek el blenderı ile pürüzsüzleşitirilir (Çok susuz olmayacak. Bekleyen keşkek donuyor) .


Önemli: Pişmesi 2 saat kadar sürüyor.


Değerli hanımlar ve beyler biliyorsunuzki bir yemeği yemek yapan içindeki sevgidir sizlere verdiğimiz tarifler içerisindeki malzemelere sevginizide katmayı unutmayın Dünya Mutfağı Yemek Tarifleri afiyetler diler.
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler