Kiren (Kızılcık) Kompostosu


Günaydın canlarımmm... Hepinize kucak dolusu sevgilerr getirdim yine umarım keyifler iyi yüzler gülücük pozisyonundadır:))
Biliyorsunuzki sevgili Aslıcığım ile hukukumuz çok sağlam bizim.. İlk blog arkadaşıyız birbirimizin ve hep bambaşka biryerde dostluğumuz.. Kendii facebook alemine yeni katıldı ve bende buna istinaden pembe tatlar için bir hayran sayfası oluşturdum..Aslıcığıma çok büyük sürpriz oldu ama çok sevindi onun o şen kahkahalarını duymak ne kadar güzel anlatamam:)) Güle güle kullansın Aslıcığım sayfasınıı:))
Hepinizin beğenilerini bekliyor:))
Gelelim tarifimize; bizim buralarda kuşburnudan sonra en çok sevilen yaban meyvesidir kiren yani kızılcık..Pazarlarda satılır köylüler tarafından... Marmelatta, tarhanada, kompostoda kullanılır..Ben Ramazan Günlerinde olduğumuzdan bugün sizlerle kompostosunu paylaşacağım tabii ki..:))

Malzemeler:
500 g. kiren (kızılcık)
2,5 lt. su
2,5 su bardağı tozşeker
1-2 damla limon suyu

Yapılışı:
Kirenler güzelce yıkanıp tencereye alınır ve üzerine soğuk suyu dökülüp orta ateşte kaynatılır, kaynadıktan sonra suya iyice rengini verip meyveleri yumuşadığında şekeri ilave edilip bir iki damla limon suyu damlatılır ve 15 dakika daha kaynatılıp ocaktan alınarak iyice ılıyana kadar dinlendirilir. Ilındıktan sonra buzdolabına alınıp iftarda buz gibi servis edilir..

Afiyet bal şeker olsun..

Kiren ile ilgili kısa bir bilgi de paylaşmak istiyorum sizlerle..

"Kızılcık (Cornus mas), kızılcıkgiller (Cornaceae) familyasından bir ağaç türü. Isparta ve Eskişehir'de Ergen, Sinop, Kastamonu ve Samsun çevresinde Kiren olarak anılır.

En fazla 5-8 m boy yapar. Yapraklar koyu yeşil, her iki yüzü tüylü, damarlar paralel, damarlar boyunca tüylüdür. Şubat-Mart ayında açan sarı renkli küçük Çiçekleri vardır, meyveleri kırmızı renkli, eliptik şekillidir. Kızılcık ağacı kuru, balçıklı topraklarda yetişir, çoğalması tohumlar yardımıyla gerçekleşir.
Kızılcık meyvelerinin tadı ekşi olup, taze ya da kurutulmuş olarak tüketildiği gibi, tarhana, hoşaf, reçel ve marmelat yapımında da kullanılmaktadır.
Çiçek kurulu Odunu lifli olup çok esnek ve dayanıklıdır, yoğunluğu fazla olduğundan suda batar. Baston ve sopa yapımında kullanılır. Kabuğundan boya, yapraklarından tanen elde edilir. Bahçe ve parklarda süs bitkisi olarak da yetiştirilir.
Kızılcık meyvesi şeker ilave edilmiş suda kaynatılıp, kapalı kaplarda uzun süre saklanabilir ve yemek arasında içecek olarak tüketilebilir.
Kızılcık yükseklik çok artmadıkça meyve verir.Ayrıca çok fazla su isteyen bir yapısı vardır."
KAYNAK: WIKIPEDIA










Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler