Evde ekmek yapmanın iyi tarafları; pişerken evimize yayılan mis gibi kokusu, içinde hiçbir katkı maddesi olmayışı, ucuza mal oluşu ve çeşitlerinin hayal gücünüze göre fazlalığı...
Tek bir kötü tarafı var o da; fazla yenmesi :)
Özellikle yurt dışında yaşayanların, fırından yeni çıkmış taze ekmek bulabilme şansları pek olamıyor. Bu en azından benim yaşadığım yerde böyle. Biz unumuzu 10 kg’lık paketlerde alıyoruz ve çoğunu da ekmek yapımında kullanıyoruz. Bu aralar farklı unları deniyorum, bu verdiğim tarif için ben “unbleached, all purpose pre-sifted“ un kullandım. Siz elenmiş beyaz un ile de yapabilirsiniz. Alacağı su miktarı unun cinsine göre değişeceğinden, 1 bardaktan sonrasını, azar azar ilave etmenizi tavsiye ederim.
Bu tarifimde, 1/2 su bardağı ricotta peyniri kullandım (tuzsuz lor peyniri). Yerken peynirin tadını almıyorsunuz ama içi yumuşak, kabuğu kıtır bir ekmek oluyor.
Deneyeceklere simdiden kolay gelsin.
Malzemeler:
- 3 su bardağı elenmiş beyaz un
- 1 -tepeleme- tatlı kaşığı instant maya
- 1 -silme- tatlı kaşığı deniz tuzu
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı bal
- 100 gram tatlı lor ya da ricotta peyniri (yaklaşık yarım su bardağı )
- 1 - 1,5 su bardağı ılık su (suyun miktarı unun cinsine göre değisiyor, 1su bardağı ile baslayın, yetmezse azar azar, hamur toparlanana kadar ilave edin)
Hazırlanışı:
- Elenmiş unu, mayayı ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. 1 su bardağı ılık suyu, 1 yemek kaşığı sıvıyağı, 1 yemek kaşığı balı ve yaklaşık 1/2 su bardağı loru da ilave ederek, hamurunuzu 10 dakika kadar yoğurun (unun cinsine göre su miktarı değişebilir, eğer suyu az geldiyse biraz daha ilave edebilirsiniz). Hamurunuz yumuşak, ele yapışmayan ve kolay şekil verilecek kıvamda olmalı (hamur toparlandıktan sonra karıştırma kabından alıp, unlanmış tezgah üzerinde yoğurursanız daha kolay olur).
- Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra yukarıdaki işlemleri uygulayın ve hamurunuzu mixer ile 5–7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak, ele yapısmayan ve kolay şekil verilecek kıvamda olmalı.
- Hamurunuzun üzerini örterek, ılık bir yerde en az 1 saat süresince mayalanmaya bırakın. Bu sürede hamurunuz iki katına çıkacaktır.
- Hazırladığınız hamuru, mutfak tezgahı üzerinde yuvarlayarak düzgün bir beze haline getirin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alıp, ılık fırında tekrar 1 saat kadar, tepsi mayasını alması icin bekletin.
- Ekmeğin üzerine keskin bir bıçakla ½ cm derinliğinde bir artı işareti çizin.
- Önceden ısıtılmış 180C- 350 F fırında yaklaşık 30 dakika, ya da üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
Not: Tarif, takip listemdeki "40firinekmek"den küçük değişiklikler yapılarak alınmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder