Macar gulaşı birkaç farklı şekilde olabiliyor. Benim verdiğim otantik tarifi. Dumpling, yani minik hamur parçaları ile pişirilip, üzerine 1 kaşık sour cream/ekşi krema konularak servis edileni.... Hamur parçaları eklemeden pişirecekseniz o zaman yanında eriste ile servis etmenizi öneririm. Bizim etli patates yemeğimizden farkı biraz daha sulu oluşu, renk vermek için sadece kırmızı toz biber kullanılışı , icinde hamur parçacıkları oluşu ve de eksi krema ile yenmesi... Pek belli olmasa da bir hayli farklıymış aslında...
Malzemeler: ( 4-6 kişilik)
Hazırlanışı:
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 büyük soğan
- 400-500 gr. parça dana eti
- 2 yemek kaşığı tatli toz kırmızıbiber (bulabilirseniz iyi kalite "Hungarian paprika" alın, yemeğin lezzeti bu toz biberin kalitesine göre değisiyor).
- 1 adet defne yaprağı
- 3 su bardağı et suyu ya da su
- 4-5 büyük boy patates
- Deniz tuzu
- Karabiber
- Sour cream /ekşi krema
- 1 yumurta
- 3 çorba kaşığı un
- Cok az deniz tuzu ve karabiber
Hazırlanışı:
- Etleri irice kare parçalara kesin, yıkayıp kurulayın.
- Soğanı yemeklik doğrayıp, 2 yemek kaşığı yağda şeffaflasana kadar kavurun.
- Etleri ilave edip, suyunu bırakıp çekene kadar kavurun.
- Etler suyunu çekince 2 yemek kaşığı dolusu toz kırmızıbiberi ekleyip, 2-3 dakika daha kavurun (biberler yanmasın).
- 3 su bardağı et suyunu ilave edip, tencerenin kapağını kapatın ve 1,5 saat kısık ateşte pisirin.
- Etlerin pişmesine yakın patatatesleri soyup irice doğrayın, tuzlu suda bekletin, içine koyacağınız hamurunu/dumpling karıştırıp hazırlayın.
- 1,5 saatin sonunda patatesleri, defne yaprağını ve deniz tuzunu ekleyin, 15-20 dakika kadar daha pişirin. Ocaktan almadan 5 dakika önce hazırladığınız hamuru bir tatlı kaşığı yardımı ile küçük parcalar halinde yemeğe ilave edip 5 dakika kadar da onunla pişirin, karabiberini de ekleyip ocaktan alın.
- Arzuya göre, tabaklara servis yaptıktan sonra üzerine 1 yemek kaşığı "sour cream"ekleyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder