Mengen çorbası





Bolu/Mengen yöresine ait bir çorba denedim geçenlerde. Bu yöresel tadları yerlerinde denemek en güzeli ama, benim gibi bunu yapma sansı olmayanlar için tarif burada... Şu soğuk kış aksamlarında içinizi ısıtacak, mis kokulu bir tarif...

Malzemeler:

  • 6 su bardağı et suyu veya kemik suyu ( ben tavuk suyu kullandım)
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1/2 limon suyu
  • 1 yumurta
  • 2 orta boy patates
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ (patatesleri teflon tavada kızartmak için)
  • Deniz tuzu


Üzeri için:

  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • Nane

Hazırlanışı:

  • Kemik suyunu veya et suyu kaynatın, temizlenmiş yıkanmış pirinci ilave edin.
  • Ayrı bir kapta, 1 su bardağı yoğurt, 2 çorba kaşığı un, 1/2 limonun suyu ve 1 yumurtayı çırpın.
  • Kaynayan et suyundan biraz alıp bu karışıma ilave edin ki, yoğurt kesilmesin.
  • Ilınan karışımı, yavaşça kaynayan et suyuna ilave edin (tahta kaşıkla karıştırmanızı tavsiye ederim).
  • Pirinçler pişip, kıvamı koyulaşıncaya kadar kadar sürekli karıştırın, ocaktan alıp, tuzunu ekleyin.
  • Teflon tavada, kabukları soyulmuş, küp şeklinde doğranmış patatesleri kızartın, fazla yağını süzdürüp, çorbanın içine karıştırın ( çorbanızı sabahtan pişirecekseniz, patateslerini servis yapmadan hemen önce kızartıp koymanızı tavsiye ederim).
  • 1 çorba kaşığı tereyağında naneyi kızdırıp, üzerine dökerek servis yapın.

Afiyet olsun.





Notlar:
Tarifin orijinalinde, patatesler bol yağda kızartılıyor. Ben mümkün olduğu kadar az yağ kullanmaya, bol yağda kızartma yapmamaya çalıştığım için teflon tavada kızarttım ve ya
ğın fazlasını süzdüm..
Tüm yoğurtlu corbalarda olduğu gibi tuzunu piştikten sonra ilave edeceğiz, yüksek ateşte pişireceğiz bir de piştikten sonra kapağını kapatmayacağız (yarı aralık olacak). Bunlara dikkat edersek, çorbamızın kesilme riskini azaltmış oluruz.
Durdukca kıvamı yoğunlaşan bir corba olduğu icin sabahtan pişirdiyseniz akşama kadar koyulaşabilir. Isıtırken biraz kaynar su ile kıvamını ayarlayabilirsiniz.


Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler