Günaydın canlarımm sevgili dostlarımmm:))) Işıl ışıl bir sabahtan günaydın diyorumm akın akın sevgiler dağıtıyorum sepetimden yine....
Yüzünüzde gülücükler açsın gam keder üzüntü sizden uzak olsun diyoruuuummmmm ve çorbama geliyorum..
Efendim çorbamın menşei Bolu-Mengen adından da anlaşılacağı gibi bir çeşidi daha var o salçalı oluyor ben bu kez yoğurtlusunu paylaşacağım sizlerle.. Bizim buralar yani Batı Karadeniz Bölgesi adeta bir köprü, bir beşik çünkü doğusuna bakınca güzelim Anadolu, batısına bakınca Marmara açılıveriyor.. Bu yüzden başka seviyorum buraları..
Çorbamı pazar günkü iftarımız için yaptım, ilk bakışta yayla çorbasından bir farkı yok ama patates kıtırları havasına hava katıyor.. Sıcak da geçse günlerimiz iftarda çorbasız yapamıyor kurumuş bünyelerimiz.. Hararetimizi alıyor, bizi dengeye getiriyor ben böyle düşünüyorum yani.. Tercih sizin..
Malzemeler:
6 su bardağı su
1 su bardağı tavuk suyu
Yarım çay fincanı pirinç
Yarım kahve fincanı pilavlık bulgur
Yarım su bardağı un
1 kepçe yoğurt
1 yumurta sarısı
1 çay bardağı ılık su
Tuz
Nane
Tereyağı
2 adet orta boy patates
Yapılışı:
Çorba tenceresine su ve tavuk suyu alınıp kaynatılır. Kaynadıktan sonra yıkanmış pirinç ve bulgurları ile tuz eklenip pişirilir..
Patatesler mini mini küp doğranıp kızgın yağda iyice kızartılır.
Pirinç ve bulgurlar pişince, un, yoğurt, yumurta sarısı ve 1 çay bardağı su karıştırılıp kaynayan sudan da bir kepçe eklenip güzelce karıştırılır ve yavaşça kaynayan pirinçlere eklenip hızlıca çırpılarak kıvam aldırılır.
Çorba kıvam aldıktan sonra üzerine bir tutam nane ve tuz gezdirilip bir taşım daha kaynatılır.Kıvamına göre sıcak su eklenebilir.
Küçük bir tavada eritilen tereyağına nane ve kırmızı pul biber eklenip kızdırılır ve çorbanın üzerine gezdirilir iki dakika daha kaynatılan çorbanın altı kapatılır.
Servisten önce patatesleri eklenip sıcacık servis edilir..
Afiyet bal şeker olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder