Şambali Tatlısı

Şambali İzmir'e özgü bir tatlıymış.Ben de yeni öğrendim.Tatlıyı bilmediğimden değil ,yoksa bütün okul yıllarım boyunca okul önünden birşey alıp yeme diye tembih eden anneme inat sanki okul çıkışı şambalicinin küçük bir kağıt arasına sıkıştırdığı tatlıyı bayıla bayıla yerdim.Tatlı bittiğinde hala tadına doyamamış olarak evin yolunu tutardım.Yani bu bizim çocukluğumuzun tatlısı aslında şimdi bu tatlıyı her gördüğümde bu anılar gelir aklıma.Geçen gün büyük oğlumun aklına düşmüş yaparmısın dedi.Yapmazmıyım hemen bir araştırma geliştirme sonucu Oktay Usta'nın tarifinde karar kıldım.Çok da isabetli bir seçim yapmışım.Yapmak isterseniz tarif burda

Malzemeler
  • 3 su bardağı irmik (aslında iri olanı kullanılmalı ama ben baktığım hiçbir markette bulamadım.O nedenle orta boy irmik kullandım)
  • 1.5 su bardağı yoğurt
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • kabuksuz tuzsuz badem

Şerbeti için

  • 3,5 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • birkaç damla limon

Yapılışı

İrmiği ,yoğurt ve şekeri ılık su ile iyice karıştırıp vanilya ve kabartma tozunu ilave edip karıştırmaya devam edin.İçini ve kenarlarını yağladığınız borcama (ben dikdörtgen bir borcam kullandım)karışımı döküp düzleyin.Üzerine bademleri yerleştirin (ben badem almayı unuttuğum için ceviz koydum)

180 derecede nar gibi kızartın.Tatlıyı fırında pişirirken bir yandan da şerbetini kaynatın.Şerbet koyu bir kıvam alınca içine birkaç damla limonu damlatıp,fırından çıkardığınız sıcak tatlının üzerine sıcak olarak şerbeti dökün.Zaten şerbeti anında emiyor.Soğuduktan sonra şerit şeklinde kesip servis yapabilirsiniz


Deneyin bakın yerken aklınıza ne anılarınız gelecek eğer okul önünden şambali yediyseniz turşu suyu içtiyseniz
Afiyet olsun

Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler