SIKMA

       Yarıyıl tatili çok güzel geçiyor.Bol bol dineniyorum,kavaltı keyilferi yapıyorum çocuklarımla.Bu sabahta uzun zamandır aklımda olan sıkmayı yapmak istedim.Sıkma buralarda hiç bilinmiyor ama ben Akdenizliyim ve bizim oralarda sıkma çok meşhurdur.Çocukken okulumuzda o zamanlar fast food denen şey yoktu ve sıkma yapıp satıırdı.Çok cüz-i bir paraya alır ve afiyetle yerdim.Arada anneciğim yapardı yanında çay veya ikindi vaktiyse ayranla bayıla bayıla yerdik.Aah ah ne güzel günlerdi o günler.
        Yol kenarlarında sıkma satan yerler de olur.Deniz kenarında gezerken acıktığınızda hop hemen bir sıkma-ayran satan bir yere oturur ve yine afiyete yenirdi.Sıkmacılarda öyle yöresel çadırlarda gözünüzün önünde yufkalarını açar,sıcak sıcak pişirlir öyle satılırdı.Mersin hala öyledir sanıyorum.
     Sonuç olarak dün akşam aklıma düştü sabah yaptım.Afiyetle yedik.Zaten resimler de kahvaltı sofrasının bir bölümünden.Haaa bu arada sıkma herzaman yapılan bir şey değildir,çünkü insanın yedikçe yiyesi gelir.İşte o yüzden ben yıld bir kere yapıyorum.Yoksa alimallah duba gibi olurum!!!

                                                               SIKMA


MALZEMELER:
Hamuru için:
un(kişi sayısına göre siz ayarlayacaksınız),
su,
tuz,
çok az kuru maya(1 çay kaşığı kadar.)

İÇ HARCI :(yapılışları aşağıda)
patatesli,
peynirli.


YAPILIŞI:
1-Un,ılık su,bir fiske tuz ve çok az kuru maya ile yumuşak bir hamur yağuruyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz.

2-PATATESLİ HARCIN HAZIRLANMASI:Diğer yandan patatesleri haşlıyoruz.Orta boy kuru soğanı yağda kavuruyoruz,1 tatlı kaşığı salça ekleyip 2 dakika sonra altını kapatıyoruz.Haşlanmış patatesleri eziyoruz.Kavrulmuş soğanı,tuzu,karabiberi,pulbiberi ,en son olarakta kıyılmış maydanozu ekleyip patatesli harcımızı hazırlıyoruz.
3-PEYNİRLİ HARCIN HAZIRLANMASI:Bir küçük kuru soğanı incecik kıyıyoruz.Beyaz peynir ve maydanozla ezerek karıştırıyoruz.Harcımız hazır.
4-Dinenmiş hamurumuzu biraz un serpip tabak büyüklüğünde açıyoruz.Tüm hamurumuzu bu şekilde açıyoruz(eğer yardımcınız varsa siz açabilirsiniz o da pişirir,daha güzel olur ama ben yalnızdım.).Teflon tavada yağsız olarak pişiriyoruz ve henüz sıcakken ister peyniri isterseniz patatesli harçtan arasına koyup sıkı sıkı sarıyoruz ve hemen bir sofra bezine sarıyoruz,hepsi pişince çayımızı da demleyip afiyetle yiyoruz.
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler