Herkese buz gibi soğuk, yolları da buz tutmuş bir İstanbul akşamından merhaba.Gerçekten işten eve o kadar zor geldim ki,her yer buz tutmuş araçlar kayıyor.Çoğu kişi aracını yol ortasında bırakıp gitmiş.Ne diyeyim bilmiyorum.Evet İstanbul gibi kocaman,belki de dünyanın en güzel şehrinde yaşıyoruz ama eziyeti yaşadığımız.Neyse bu konuda konuşmaya başlayınca susamıyorum.Çok şükür ki sağ salim evdeyim.Ama yarın nasıl işe gideceğiz düşüncesi de kafamda dönüp duruyor.
Tarifimize gelince,hepiniz bilirsiniz.Anne lezzetleri vardır hayatımızda ,damağımızda.Anne köftesi,anne pilavı,anne keki gibi.Yıllardır yemek yapıyorum ama kendimce hala daha,kendi yaptığım köftede,annemin yaptığı köftenin tadını hala bulabilmiş değilim.Ya da pilavın tadı hala annemin yaptığı pilavın yanında çok cüce bana göre.
İlkokula giderken hatırlıyorum,annemler gün yaparlardı.Annemin yaptığı kek bu günlerde,en favori kekti.Öyle kalıpta falan değil,baya bildiğiniz fırın tepsisinde.Hem de o zaman mikser falan yok.Kek hamuru çatalla ya da bildiğiniz karıştırma teli ile kol gücüyle çırpılırdı.Bütün bunlara rağmen,o kekin nasıl kabardığını,süngerimsi yapısını size tarif edemem.İşte o anne kekiydi benim için.Çok şükür ben de bir anneyim ve artık benim yaptıklarıma da,benim çocuklarım isim koyuyorlar.Anne pizzası da bunlardan.
Hani övmek için söylemiyorum ama, gerçekten çok güzel oldu.Hamurunun yumuşaklığı,lezzeti çok güzeldi.Zaten üzerine konacak malzeme tamamen sizin hayal gücünüz ve damak tadınızla ilgili.
Deneyin,sonra yorum yazın derim.Vereceğim ölçü ile iki büyük fırın tepsisi anne pizzası oldu.Maaşallah masaya oturuldu,hepsi yenilip kalkıldı.
Hamurun ölçüsü burada ki mayalı poğaça hamurunun 2 ölçü yapılmış hali.Tek fark yaş maya yerine bir paket kuru instant maya kullandım.
Hamurun üzerine yaptığım sos için 2 su bardağı ketçap,kekik,fesleğen,1 tatlı kaşığı kadar şeker,biraz tuz,karabiber ve 2 adet rendelenmiş sarımsak kullandım.Tabii bu karışımı 1 çay bardağı sıvıyağ ile karıştırıp,yağlanmış tepsiye yerleştirdiğim hamurun üzerine sürdüm.
Pizzanın üst malzemesi dediğim gibi size kalmış.Ben kaşar,sucuk,sosis,salam,mantar,siyah zeytin,yeşil sivri biber,kırmızı biber,mısır kullandım.
Burada bence dikkat edilecek tek şey yoğurduğunuz hamuru ikiye bölüp,yağladığınız iki tepsiye tepsiyi kaplayacak şekilde elinizle genişleterek yerleştirmek.Hamuru çok kabarmaması için çatalla gelişigüzel delmek,sosunu yine iki tepsiye pay ederek,hamurun üzerine yaymak ve üst malzemesini koymak.İşin özeti bu.Gerisi 200 derece fırında güzelce pişirip yemeye başlamak.
Lezzeti garanti,neden mi garanti çünkü o bir anne pizzası.
Afiyet olsun................
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder