Hafta sonuna bir kala hafif bir gevşeme durumu seziyorum kendimde.Şöyle hayal ediyorum,hafta sonu sahur sonrası canımın istediği kadar uyuyabilirim.Oldum olası uykuyu çok severim.Evlenmeden önce,okula giderken sabahları annem belki otuz kere seslenirdi, uyandırmak için.Geceden beni şu saatte kaldır diye tembih etmiş olmama rağmen, sabah o seslendikçe için için de sinirlenirdim.Halbuki anacım belki de kendi uyuyacakken sırf beni uyandırmak için kendi uykusunu böler,bir de kahvaltı hazırlardı.Şimdi nasıl mı uyanıyorum,babanganın 30 kere her tondan,ismimi söylemesinden.Ha kendim uyanamam mı tabiiki uyanırım,ama güvenecek bir insanınız varsa,bunun tadını çıkarmanın o insan dışında kime zararı var ki.Diyeceğim o ki hafta sonu hem amaçsız evde tembellik etmek istiyorum,hem de iftara misafir çağırmak.Seviyorum şöyle kalabalık masalarda iftar etmeyi.Eğer sizin de bu hafta sonu için böyle bir planınız varsa bu yemeği yapabilirsiniz.Çok ama çok lezzetli bir yemek oldu.
Malzemeler
- 1/2 kg kıyma
- 3 dilim ekmek içi ya da bir bardak kadar galeta unu
- 1 yumurta
- 1 büyük soğan
- karabiber,kimyon.tuz biraz kekik
- maydanoz
- 3 adet patates
- 3 adet patlıcan
- sarımsak
- domates
- sivri biber
- 1 yemek kaşığı salça ve sıvıyağ
Yapılışı
- Derin bir kapta soğanı rendeleyin,kıymayı,yumurtayı,ekmek içini baharatları ekleyerek bir köfte yoğurun.Ceviz büyüklüğünde top köfteler yapın.
- Patates ve patlıcanlarınızı soyup yıkayıp, küp küp doğrayın
- Kızgın yağda patates,patlıcan ve en son köftelerinizi hafifçe kızartın
- Güvecinizin içine kızarttığınız patates,patlıcan ve köftelerinizi koyun.
- Bir kap içinde biraz su ile ezdiğiniz salçanıza,dövdüğünüz 2-3 diş sarımsağınızı,bir miktar kekiği ve sıvıyağı koyup,yemeğin üzerine gezdirin.
- En son doğradığınız domates ve biberlerinizi yerleştirin ve güvecinizin ağzını bir folyo ile kapatıp,yaklaşık 200 derecede ısıtılmış fırına verip,bütün malzemelerin tat ve kokuları birbirlerine geçene kadar pişirin.
- Kokusundan başınız dönmeye başladığında yemeğiniz hazır demektir.
Malzemeleri çiğden de koyabilirsiniz,ama ben çiğ patlıcan kokusunu pek sevmediğimden ve patatesin kızgın yağda hafif bir kızartmadan,pişince hafif hamurlaşma durumunu sevmediğimden böyle yapıyorum.Yemeğe koyacağım yağı daha az koyarak,kızarmış olmasından kaynaklanan yağ durumunu dengeliyorum.Güveciniz yoksa borcamda yapabilirsiniz.Ama son 5-10 dakikaya kadar ağzını mutlaka folyo ile kapatın ki üzerleri yanmasın.Fırından almadan 10 dakika kadar önce folyoyu alıp,üzerlerini kontrollü olarak kızartabilirsiniz.
Afiyet olsun.Güzel,hayırlı ve bereketli cumalar olsun.Sevgi ve muhabbetle efendim......
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder