Merhaba Arkadaşlar,
Geçtiğimiz Pazar günü annecikle ve Gönülümle kardeşim kadar sevdiğim bir arkadaşıma gitmiştik..Tam masaya oturduğumuz da kapı çalındı ve bir dostları geldi..Meğer çok güzel samsıra yaparmış..))Çaydan sonra o bayanla biz mutfağa girip samsırayı yaptık..O yaparken ben her aşamayı fotoğraflamaya çalıştım sizler için..Yapımı basit ama tadı bir o kadar lezzetli olan samsırayı hepinize tavsiye ediyorum..
Malzemelerinin hepsi Anamur'dan gelme olduğundan,özellikle burada satılan susamlarla olup olmayacağını sordum..)Ve oluyormuş arkadaşlar..Gönül rahatlığı ile hepiniz samsırayı deneyebilirsiniz..Şimdiden ellerinize sağlık..)
Malzemeler
2 Kupa + 1 çay bardağı susam (küncü)
1 kupadan 1 parmak eksik pekmez
1 çay bardağı şeker
(istenirse yer fıstığı ve badem)
Hazırlanışı
Geniş bir tencereye tüm malzemeler konulup tahta kaşıkla karıştırılarak kavrulur.
Kavrulması yaklaşık 15 dk da oluyor.
Kıvamı,bir kaseye su konulur samsıradan içine minicik atılır.Eğer dağılıyorsa kavurmaya devam edilir.Dağılmayıp top top kalıyorsa samsıra olmuş demektir.
Büyük bir tepsi ıslatılıp kurutulur..Hafif nemli kalmalı..
Samsıra tepsiye dökülüp en ince şekilde yayılır.
Bıçakla kare kare kesilip iyice donması beklenir.
Donduktan sonra da servis tabağına alınıp afiyetle yenilir.
Anamur’da hazırlanan hem besleyici ve doğal, hem de çok tatlı bir yiyecek türü de samsıradır. İki ölçü susama, bir ölçü pekmez tavaya aynı anda konularak, ateşte kavrulur. Bir yandan da hafifçe karıştırılır. Ateş üzerinde pişmeye yakın akideleşme kokusu alınır. Bu koku alınınca bir-iki dakika daha pişirilme işlemine devam edilir. Elde edilen karışım düz bir tahta üzerine dökülerek, yayılır. Yayma işleminde sıvının kalınlığının 0,5 ile 1 cm arasında olmasına ve düzgün bir şekilde yayılmasına dikkat edilerek soğumaya bırakılır. Soğuduğu zaman katılaşma meydana gelir. Soğumuş olan samsıra istenilen büyüklüklerde kesilerek servis edilir. Akdeniz iklim bölgesi olan Anamur’da samsıranın katılaşmasının sağlanması için pişme anında içerisine bir miktar toz şeker ilave edilir. Sadece toz şeker ve susam ile de ya da bal ile susamdan samsıra da yapılmaktadır. Samsıra soğumaya bırakıldığında üzerine uygun aralıklarla ceviz, badem, fındık ya da yer fıstığı konulabilir.
Bu yazı buradan alınmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder