TÜM ÇOCUKLARIN, 23 NİSAN ULUSAL EĞEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMINI KUTLUYORUM..GÜLEN YÜZLERİNİZ HİÇ SOLMASIN..!!
Arkadaşlar,Trabzon'lu olduğumu sanırım içinizde bilmeyeniniz kalmadı..Bizim ne anne tarafından,ne de baba tarafından köyümüz hiç olmadı..Çocukluğum Trabzon'un Faroz mahallesinde geçmiştir..Hani şimdilerde TV kanallarını işgal eden, FAROZ KESMESİ(KOL BASTI) oyunu benim doğduğum mahallenin oyunudur.Mahalle dediğime de bakmayınız,her 2 evden biri akraba evidir.Yani herkes herkese uzaktan yakından akrabadır..))
İşte bu yemeklerimiz doğdumdan beri orada yapılır..Hatta annemin,anneannesi ve o'nunda akrabalarının yapmış oldukları bu yemekler,günümüze gelene kadar biraz değişikliklere uğradılar haliyle..Halen bu yemekleri orada bilmeyen çok kişi var..Hatta öyle bir şey ki,köy ve kasabada yapılan yemekler bile farklı olur bizdekilerden..Bizim mahallemizin bu yemeklerini,eski Başbakanlarımız ve C.Başkanlarımız bile tatmıştırlar..Mahallemiz politik,tiyatrocu,sanatçı,yazar ve aklınıza gelmeyen çok ünlüleri bizzat konuk etmiştir..Rahmetli dedeciğimin bile eski C.BAŞKANI ve bakanlarla çekilmiş çok fotoğrafları vardır..Hatta rahmetli anneannemin yemekleri nam saldığından,dışarıdan gelen misafirlere özellikle anneannem yardımcıları ile yemek yaparmış..Sanırım bu anadan-kızına,kızından-kızına geçer diyecekken,bana sadece kek hastalığı geçmiş dermişim..Sizlerle bir tarifi paylaşmak isterken,konuyu nereden nerelere taşıdığımı farkettim..Affınıza sığınıyorum arkadaşlar....!!
Malzemeler (göz kararı)
2 adet orta boy kuru soğan
2 bağ pazı (sadece yaprakları)
pirinç
tuz
karabiber
sıvıyağ
zargana balığı
pilava dağlamak için tereyağ
tepesi içinde taze nane
Hazırlanışı
Pazılar yıkanıp ince ince doğranırlar.
Soğanlar yemeklik doğranıp hazırlanır.
Zarganalar temizlenip 3 parçaya kesilip sadece
kuyruk tarafları alınır.
Yayvan tencereye sıvı yağ koyulup soğanlar bir-iki çevrilir.
Yıkanmış pirinc,tuz,karabiberi eklenip tencere sallanıp pirinçler düzleştirilir.
Kıyılmış pazılar, tencerenin kenarlarını yuvarlak biçimde kaplayacak gibi yerleştirilir.(tencerenin ortası açık olacak.)
5-10 dk pişip pazılar sönünce zarganalar tencerenin orta kısmına dizilirler.
Tekrar tencerenin kapağı kapatılıp,kısık ateşte yaklaşık 15 dk pişirilecek.
(çok kısık olacak ki,zarganalar o bugu ile pişsinler)
Pilav pişip iyice demlendikten sonra,zarganaların orta kılçıkları dikkatlice çıkartılır.
Bu aşamada çok az tereyağ dağlanıp pilavın üzerine gezdirilir.
Daha sonra zarganalara zarar verilmeyecek şekilde karıştırılıp servis tabağına alınır.
Üzerine bol nane serpiştirilir.
Not:Bu pilavı hazırlamak için zargana zamanı dondurucuda zarganalar saklanır.
Zeytinyağlı olan bu pilav Trabzon'da bile çoğu kişi tarafından bilinmez..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder