Ne zamandır yayınlamak istediğim bir tarifti, bir türlü kısmet olmadı.Tam hevese geldim, yazayım derken bu seferde bloglarımızın kapanması durumu söz konusu oldu.Bir kaç kendini bilmezin yaptıklarının cezasını bizlere ödetmemeleri lazım.İnşallah en kısa sürede sorun tamamen çözülür.
Süt karamelinin yapılışını bazı bloglarda görmüştüm ama denemeye cesaret edememiştim.Sevgili Ab-ı Hayat adlı blogda o kadar güzel anlatılmış ki yapılışı, hemen denedim.Sonuç muhteşem ve artık süt karameli kahvaltılarımızın vazgeçilmezi oldu.Şunu da belirteyim ben tam yağlı pastorize sütle yaptım yaklaşık 2,5 saatte oldu.Köy sütüyle daha kısa sürede istenilen kıvam yakalanabiliyormuş.Tercih sizin...İşte tarifi...
MALZEMELER
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
Yarım çay kaşığı karbonat
YAPILIŞI
Sütü derin bir tencereye alın kaynayınca şekeri katıp şöyle bir karıştırın, şeker erisin.Ocağın altını kısın ve karbonatı ekleyin.Bu esnada mutlaka karıştırın , süt köpürüp taşabilir.Bundan sonrası hem kolay, hem zor. Yaklaşık 2,5-3 saat boyunca her 10 dakikada bir karıştırın.Yavaş yavaş renginin, sonrasında da kıvamının koyulaştığını göreceksiniz.Koyulaşmaya başladığında daha sık karıştırın.
İstediğiniz kıvama gelince ocağı kapatıp süt karamelini soğumaya bırakın.Kahvaltılarda ya da kek, browni ve tartların üzerine dökerek afiyetle tüketin.Herkese afiyet olsun...
(Sürekli karıştırdığım için herhangi bir topaklanma olmadı.Eğer olursa ocağı kapatınca mikserle çırpıp bu sorunu çözebilirsiniz.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder