Asma yapraklarını pet şişede, 1 yıl kadar tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz. Nasıl mı ? Çok kolay, gerekenler; taze asma yaprağı, küçük boy pet şişe ve oklava, tabii biraz da sabır. Bir de benim gibi bu isi sizin için yapacak bir ablanız varsa, daha ne istersiniz ki ?
Sağolsun ablam yıllar önce bu yöntemi bulmus ve biz bu gurbet ellerde onun sayesinde Izmir’imin taze asma yaprağını yiyebiliyoruz. Her Türkiye dönüşümde bavulumda mutlaka birkaç şişe asma yaprağı bulunur (aman aramızda kalsın:) Her gümrükten geçişte de yüreğim hoplamaz değil ama kesinlikle değer. Tek derdim yakalanırsam adamlara bu yaprakları nasıl açıklayacağım:) Eh "dolmades" deriz, anlarlar nasıl olsa...
- Tercihen küçük boy pet şişesini yıkayın ve tamamen kurumasını bekleyin. Şişenin ve yaprakların tamamen kuru olması çok önemli aksi takdirde yapraklarınız çürür.
- 5-6 adet yaprağı (yıkanmamış olacak) üst üste koyup rulo yapın ve tüm yaprakları şişenin içine, oklava yardımı ile şişe tamamen dolana kadar (hava almaması için mümkün olduğunca sıkıştırarak) doldurun.
- Kapağını sıkıca kapatıp, kullanacağınız zamana kadar kuru ve karanlık bir yerde saklayın.
- Kullanacağınız zaman önce kapağını açın, gazın çıkması ile havaya yayılan mis gibi taze yaprak kokusunu içinize çekin ve yaprakları kolay çıkarabilmek için şişenin üzerini kesin.
- Sonra sudan geçirin ve kaynar suda 1 dakika kadar haşlayın.
- Bundan sonrası artık size kalmış ister etli, ister zeytinyağlı sarıp, afiyetle yiyin...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder