Siz benim bu kadar detaylı yazdığıma bakıp ta ’amaan işi çokmuş bu tarifin’ demeyin sakın. Aslında malzemeleri hazır olduğunda, 10-15 dakika içinde hazırlanabiliyor. Özellikle midyelerin temizlenmesi ve pişirilmesi çok önemli olduğu için benim anlatımım biraz uzun oldu...
Deniz ürünleri sevenlerin çok beğeneceğine eminim. Ben yanında ızgara somon filetosu da yapmıştım ama aslında çok geldi. Birkaç meze ile tek başına ’ana yemek’ olabilir bence.
Makarnanın hazırlanması:
- Makarnaları 'al dente' kıvamda pişirmelisiniz. Bunun için 8-9 dakika pişirme süresi yeterli olacaktır.
- Makarna ve deniz mahsullerinin pişme işlemi eş zamanlı olmalıdır. Bu yüzden makarna suyunu kaynamaya koyduktan sonra diğer yanda büyükçe bir tencerede ya da wokta deniz ürünlerini pişirmeye başlayın.
- Eğer makarnanız sostan daha erken piştiyse, altını kapatıp içerisine 1 bardak soğuk su ilave edin ve sos pişene kadar bekletin. Kesinlikle sos pişmeden süzmeyin. Makarnayı süzdükten sonra yıkamayın ve fazla bekletmeden sosa ekleyip karıştırın.
- Bir de; bu tarifi hazırlarken taze deniz ürünleri kullanmanızı özellikle öneririm. Donmuş malzeme ile aynı lezzeti yakalayamayız.
Midyenin kuralları ve temizlenmesi:
- Mümkünse midyeleri pişireceğiniz gün satın alın.
- Midyelerin kabuklarını sert kıllı mutfak fırçası ile fırçalayın.
- Soğuk su ile kumlarından arındirana kadar yıkayın.
- Bu arada çiğken açık olanları, iki parmağınızla hafifçe bastırdığınızda kapanmıyorsa mutlaka atın.
- Midyeleri kayalara bağlayan lifler duruyorsa onları da temizleyin.
- En önemlisi; Piştikten sonra hiç açılmayan midyeleri sakın yemeyin..
Malzemeler: (4-6 kişilik)
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2o adet midye
- 20 adet kum midyesi (littleneck clams)
- 10 adet deniz tarağı (scallops)
- 12 adet jumbo karides (başsız, kabuklu)
- 2-3 diş sarımsak
- 5-6 tane taze fesleğen yaprağı
- 1 su bardağı beyaz sek şarap
- 1 adet (796 ml / 28 oz) konserve domates ya da 2 su bardağı taze domates (kabuğu soyulmuş ve yemeklik doğranmış)
- 1 tutam kırmızı pul biber
- Deniz tuzu
- Taze çekilmiş karabiber
- 1-2 yemek kaşığı taze maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 paket spaghetti ya da linguine (900gr)
Hazırlanması:
- Makarnanızın suyunu koyun.
- Makarna haşlanırken, büyük boy bir tencerede zeytinyağını ısıtın. İnce doğranmış sarımsakları ekleyip 30 saniye kadar kavurun.
- 1 su bardağı beyaz şarabı ilave edip, 1 dakika, alkolu uçana kadar kaynatın.
- Domatesleri, pulbiberi, tuzunu ve irice doğranmış fesleğenleri ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp, domatesler eriyip suyunun çoğunu çekene kadar pişirin (1 paket makarna ile karıştırdığımızda yetecek kadar suyu kalmalı).
- Sırası ile önce kum midyelerini koyup 2-3 dakika pişirin, sonra midyeleri ve karidesleri ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, midyelerin ağzı açılıp, karidesler pembeleşene kadar, ara sıra tencereyi sallayarak pişmeye bırakın.
- Bu arada teflon tavaya biraz tereyağ koyup, deniz taraklarını arkalı önlü kızartın.
- Haşlanıp süzülmüş makarnayı büyük boy bir servis tabağına alın, üzerine deniz ürünlü sosu , deniz taraklarını ve maydanozları koyup, taze karabiber çekin ve sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder