Siz bakmayın tarifin bu kadar uzun oluşuna, aslında çok çabuk hazırlanabilen kolay bir tarif. Ben biraz detaylı yazdığım için uzadı...Hamuru kendiniz hazırlamak istemezseniz, 1 adet, hazır satılan pizza ya da ekmek hamurunu da kullanabilirsiniz (o hamurların gramını tam olarak bilemiyorum, o bakımdan açtığınız hamurun inceliğine göre-ince bir hamur olacak- kullanılan tepsi büyüklüğünü ayarlayın).
İç malzemesi olarak istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz, sabah kahvaltılarında ya da benim yaptığım gibi çay davetlerinizde masayı dolduran, nefis bir börek oluyor.
- 1/2 su bardağı ılık süt - 1 tatlı kaşığı şeker - 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 1/2 tatlı kaşığı deniz tuzu
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2,5 su bardağı un
- Aldığı kadar ılık su
- 1/2 kg. ıspanak
- 100-150 gr beyaz peynir
- 1 adet kuru soğan
- Deniz tuzu (peynir tuzlu ise cok az koyun)
- Karabiber
- 3 yemek kaşığı tepeleme yoğurt (oda sıcaklığında)
- 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yumurta (oda sıcaklığında)
- Susam, çörek otu
- Öncelikle 1/2 su bardağı ılık sütün içinde mayayı ve şekeri karıştırıp, üzeri köpüklenene kadar bekletin.
- Bir kaba unu eleyin, tuzu ilave edip karıştırın. Mayalanmış olan süte 1 yemek kaşığı sıvıyağı ekleyip, sıvı malzemeyi unla karıştırın ( bu aşamada hamuru toplayabilmek için ılık su ilave etmeniz gerekecektir). Hamurunuz kulak memesi kıvamında, ele yapışmayan bir hamur olana kadar unlanmış tezgahta yoğurun.
- Hamurun üzerini örtüp ılık bir ortamda en az 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
- Hamur mayalanırken iç malzemeyi hazırlayalım. Yıkanmış ve suyu süzülerek doğranmış olan ıspanağa 1 adet soğanı incecik doğrayın.Tuzunu ilave edip, ıspanaklar yumuşayıp suyunu salana kadar elinizle ovun. Suyunu elinizle sıkıp bir kaba alın, karabiberini ve ufalanmış beyaz peynirini ekleyin.
- 39 cm. çapındaki bir tepsiyi güzelce yağlayın (ben yağlı kağıt koyuyorum, tepsiden çıkarması ve tepsiyi temizlemesi daha kolay oluyor). Mayalanan hamuru 2 eşit parçaya ayırın, ilk bezeyi unlanmış tezgahta, tepsi çapında açın. Tepsiye alın ve üzerine ıspanaklı içi yayın. İkinci bezeyi de aynı büyüklükte açıp, böreğin üzerini kapatın. Elinizle alt ve üst kenarları hafifçe birleştirerek, kenarlarını kapatın.
- Biraz daha mayalanması için, ılık fırında 15 dakika kadar bekletin.
- Bu arada börek fırında beklerken üstüne süreceğimiz yoğurt, yumurta ve sıvıyağı karıştırın (yoğurt ve yumurta oda sıcaklığında olursa, mayalanmış olan hamuru söndürmez).
- 15 dakikanın sonunda tepsiyi fırından çıkarın, fırınınızı 180C - 350F’a ısıtın. Yoğurdunu bir fırça ile üzerine sürüp susamını ve çörek otunu serpin.
- Altı ve üstü kızarana kadar pişirin.
- Yanında ayran ile tavsiye ederim...
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder