Tart hamurunu hazırlarken püf noktalarına dikkat edersek, harika bir tart oluyor. Özellikle 'brunch’larda beğenilen bir tarif.
- Tart hamurunu hazırlarken malzemelerimizin soğuk olmasına dikkat edelim hatta elimizle yoğuruyorsak ara sıra elimizi buzlu suya sokup elimizin sıcaklığını alalım ( benim buzlu sularla pek aram iyi olmadığından ben yoğurma islemini robotta yapıyorum). Tereyağını eklemeden önce her zaman küçük küplere kesip, 15 dakika buzlukta bekletmenizi tavsiye ediyorum. Malzemeleriniz ne kadar soğuk olursa, sonuç o kadar başarılı olacaktır. Tereyağının ısınması ve erimeye başlaması, tartın piştikten sonra yağlı ve sert olmasına neden olacaktır.
- Kesinikle tereyağ yerine margarin kullanmayın.
- Tar hamuru genelde iç malzemesini eklemeden önce, üzerine kuru fasulye-nohut gibi ağırlıklar konularak (kabarmasını önlemek için) ve çatal ile tabanına birkaç delik yaparak, hafif kızarana kadar biraz pişirilir. Ben bu tarifte malzemeyi çiğ hamurun üzerine döküp hepsini aynı anda pişirdim, sorun olmadı.
Tart hamuru için:
- 150 gr. soğuk tereyağ (küp küp doğranmış)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1,5 su bardağı elenmiş un
- 2-3 çorba kaşığı buz gibi su (suyun miktarını hamurunuzun kıvamına göre biraz eksiltebilir ya da arttırabilirsiniz)
Tüm malzemeyi elinizle çabuk çabuk yoğurun ya da mutfak robotuyla 3-4 dakika karıştırın. Una tuzu ve tereyağı parçalarını ekledikten sonra, düğmeye 1-2 saniye aralıklarla basarak, iri taneli kum kıvamı alana kadar karıştırma işlemine devam edin. İlk başta, hamur ufak ufak parçalanacaktır, merak etmeyin. Suyu yavas yavas damlatarak 2-3 seferde ekleyin. Her eklemeden sonra robotu çalıştırıp hamurun biraraya gelip gelmediğine bakın. Hamurdan
aldığınız ufak bir parçayı, iki parmağınızın arasında sıkarak kontrol edin. Eğer sıktığınızda biraraya gelip yapışıyorsa hamur olmuş demektir. Eğer hala kırıntılara bölünüyorsa, biraz daha su ekleyebilirsiniz.Robottan çıkardığınız hamuru yuvarlak beze yaparak, streçe ya da parşömen kağıdına sarın ve buzdolabına kaldırın, en az 1 saat bekletin.. Hamuru, biraz un serpilmiş, tercihen soğuk bir zeminde merdane ile açın. Biraz tereyağ ile yağlanmış 25 cm.çapındaki tart kalıbına hamurunuzu yayın ve bastırarak kalıbın şeklini aldırın . Kenarlarını, kalıp boyunca yükseltin.
- 10 dilim pastırma
- 50 gr. kavurma
- Yarım demet taze soğan
- 1 su bardağı ıspanak kökü
- 1 su bardağı süt
- 2 adet yumurta
- 1 çorba kaşığı un
- 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- Deniz tuzu, karabiber, pulbiber
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder