SIKMA

Eski bloğumdan bir tarif bu ama ben sık sık yapıyorum,denemeyen kalmasın istiyorum.
Benim güzel Mersini'min meşhur sıkması.Mersin'in yöresel lezzetlerinden.Özellikle deniz kenarlarında bolca satıcısı vardır.Genelde yanında ayran verirler ama benim favorim herzamanki gibi çay!!Trabzon'da sıkmacı bulamayacğıma göre hemen mutfağa girmek ,kolları sıvamak ve mis gibi sıkmalarımızı yapmak kalıyor bana..Çünkü sıkma bana göre vazgeçilir bir lezzet değil..

HAZIRLANIŞI:
Az maya ile basit bir hamur hazırlıyoruz.(Adını yazamayan biri arkadaş az mayalı hamurun ne demek olduğunu bilmediğini yazmış.Beni uyardığı için kendisine teşekkür ediyor ve bir daha ki sefere adını da yazmasını rica ediyorum.Az mayalı hamur şöyle oluyor;Bir tüm yaş mayanın dörtte biri,bir fiske tuz,un ve su..Un miktarını veremiyorum çünki ne kadar yapılacağına siz karar vereceksiniz,su da ona göre ayarlanır.İnşallah açıklayıcı olmuşumdur.)Hamurumuz kulak memesi kıvamında olacak.sert bir hamur olmamalı.rahat açabilmeliyiz.Hamurumuzu 15 dk.dinlendiriyoruz .
İç harcını 2 türlü hazırlayabiliriz.Peynirli ve patatesli.
PEYNİRLİ HARÇ:
Penir,maydanoz ve soğanı(isteğe bağlı) iyice ezerek karıştırıyoruz .
PATATESLİ HARÇ:
3-4 patatesi haşlıyoruz.Bir soğanı yemeklik doğruyoruz ve yağda kavuruyoruz.Daha sonra ezilmiş patatesi ,karabiber,tuz ve kırmızıbiberi de karışıma ilave edip 3-4 dk.tavada şöyle bir çevip indiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Hamurdan küçük toplar alıp oklava ile açıyoruz.Çok büyük açmamıza gerek yok, İnce de olmamalı,yarım cm yeterli.Teflon tavada önlü arkalı çok fazla yakmadan pişiriyoruz.Hemen sıcak sıcak harcını koyup yuvarlıyoruz ve iyice sıkıyoruz.
Soğumaması içinde temiz bir sofra bezine sarıyoruz. İster ayranla,ister çayla yiyoruz.Ben resimde de görüldüğü gibi çayı tercih ettim.
AFİYET OLSUUN..
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler