YUMURTALI GALDİRİK (TOMARA)KAVURMASI


Geçen haftalarda köye kayınvalidemleri ziyarete gittiğimizde kayınvalidemi galdirik otu denen ve faydasını daha sonradan öğreneceğim otu ayıklayıp temizlerken buldum.Galdirik otuna Tomara'da dendiğini bloğa koyarsam bu adı da yazmamı sıkı sıkı tembih etti.Ben de aşamaları resimledim.

Galdirikten kısaca bahsetmek istiyorum ki benim gibi bilmeyen varsa öğrensin,evinde pişirsin.

Karadenizde Mayıs ayından başlayarak Eylül ayına kadar yeşil olarak yaygın olarak bulabileceğimiz galdirik otu farklı yörelerimizde ispit, hılışka, zırbıt, sığırdili veya hodan otu olarak da adlandırılmaktadır. Mavi, uzun saplı çiçekleri olan galdirik otunun geniş ve oval olan yaprakları sert tüylüdür ve yerden 15-20 cm kadar yükselir. Rutubetli yerleri seven bu bitki Karadeniz Bölgesinin dışında Marmara ve Batı Anadolu bölgelerinde de yetişmektedir.

Galdirik otu çiçeğinin, insanlarda hoşnut duygular uyandırdığı, sıkıntıları giderdiği ve cesaret verdiği eskiden beri bilinmektedir. Hatta sefere çıkan askerlere cesaret kazandırmak için üzerlerine bu çiçeğin sürüldüğü rivayet edilmektedir.
Günümüzde yapılan araştırmalarda ise galdiriğin böbrek üstü bezlerini etkilediği ve bu nedenle insanları rahatlattığı tespit edilmiştir. Ayrıca bu otun yüksek oranda kalsiyum, potasyum ve mineral tuzları içerdiği görülmüştür. Mineral tuz içermesi nedeniyle bu otun tuzsuz rejimlerde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Galdirik, taze sebze olarak tüketildiği gibi, gölgede kurutulup şifalı bitki olarak da kullanılabilmektedir. Gerek sebze olarak tüketildiğinde, gerekse bir tutam kurutulmuş galdirik yarım litre suda kaynatılıp içildiğinde aşağıdaki faydaları sağlamaktadır:
Ter atıcıdır,
İdrar sökücüdür,
Balgam sökücüdür,
Boğaz ağrılarına iyi gelir,
Ant-depresif özelliği vardır,
Öksürüğü gidermede etkilidir,
Bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir,
İltihap kurutucu ve ateş düşürücüdür,
Kansere karşı koruyucu özellik taşımaktadır.
Epey faydası varmış yani.Bundan sonra köye gittim mi hiç kaçırmamam gerek anlaşılan.
İnternette yaptığım araştırmada Galdiriğin çeşitli şekillerde tüketilebildiğini öğrendim.Turşusu nu ve sarmasını da denemek isterim doğrusu.
Kavurmayı kayınvalidemin yaptığı şekliyle anlatacağım.
YUMURTALI GALDİRİK KAVURMASI:


MALZEMELER:
1 kg galdirik,
5-6 tane yeşil soğan,
4-5 adet pırasa,
2 çay bardağı mısır unu(yetmezse biraz daha eklenebilir),
tuz,2 yumurta.

HAZIRLANIŞI:
Galdirikleri köklerinden kesiyoruz.İyice yıkayıp yaprak ve çiçekleriyle birlikte 2cm eninde doğruyoruz.
Soğuk suya koyup ocağın altını açıyoruz.Suyun sıcak olmamasının sebebi yaprakların kararmamasıymış.Bu püf nokta önemli.
Haşlandıktan sonra süzüyoruz.Diğer tarafta soğanları ve pırasaları da aynı incelikte doğruyoruz.Tüm malzemeyi karıştırıyoruz.Mısır unu ve tuzu da ekledikten sonra teflon tavaya sıvı yağ koyup az kızdıktan sonra Galdirikli harcımızı tavaya döküyoruz.Kapağını kapatmadan kızartıyoruz.Daha sonra tersini çevirip diğer tarafı da pişirdikten sonra 2 veya 3 yumurta kırıp ocağın altını 2-3 dk sonra kapatıyoruz.
Ben yanına çay da demledim.Gerçekten de çay çok yakıştı.Afiyetle yendi.
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler