Mantar Maceram ve Kanlıca Mantarı Tuzlaması

Merhabalar sevgili dostlar nispeten daha iyiyim bugün hepinizin güzel mi güzel içten mi içten dileklerine canı gönülden teşekkür ediyorum:))
Bu hafta sonu sizlerle mantar maceramı paylaşmak istiyorum sizlerle uğruna hasta olduğum bu mnatar sevdası bende bir tutku:)) Sizleri fotoğraflarımla başbaşa bırakmadan evvel kanlıca mantarına ilişkin birtakım bilgiler paylaşmak istiyorum..
Şapka
Büyüklüğü 5-15 cm kadardır. Mantar gençken ortası hafifçe çukurdur, kenarı içeri kıvrıktır, büyüdükçe ortası daha da çukurlaşarak hemen hemen huni şekline döner. Renk turuncudur, açık sarıdan erik sarısına kadar değişir, kenarda 1 milimetre genişlikte halka halinde açık parlak sarıdır ve belirgindir. Genel görünüşle turuncu ve sarıdan ibaret halkalıdır. Yeşil renkleme yoktur.
Lameller
Başlangıçta kırmızımtırak sarı beyaz, daha sonra açık portakal rengi tonundadır. Sapa doğru kıvrımlı şekil alır, sap üzerinde birazcık devam eder.
Sap
3-6,5 cm boyunda 0,8-2,5 cm kalınlığında, silindir şeklindedir. Renk bakımından portakal sarısı, dip kısmında kırmızımtırak sarı beyaz, yukarı kısmında şarap kırmızısı turuncudur. Sapın etli kısmı kırmızı-pembedir ve koparıldığında turuncu renkte bir sıvı çıkarır. Gençken içi dolguludur, daha sonra şapkaya kadar olan alt kısımda boşlukludur.
Etli Kısım
Kırmızımtırak sarı beyaz renkli, meyve kokulu ve yumuşak, sünger gibidir.
Spor İzi
Parlak kırmızımtırak sarı, tunç rengindedir.
Yetişme Yeri ve Zamanı
Çam meşçerelerinde ve çam ormanı açıklıklarında, çayırlıklarda, Avrupa'da yapraklı ağaç ormanlarında, ilkbahar ve sonbaharda yağmurlardan sonra görülür. Mantar gençken, kırılıp koparıldığı yerinden portakal renkli bir sıvı çıkarır, bu sıvı hava ile temas edince kırmızı olur, iki saat sonra kırmızımtırak portakal esmeri renk alır ve acıdır. Mantarın tadı acıdır fakat nahoş değildir, lezzetlidir.
Ülkemizde; özellikle Bolu ve Kastamonu illerinde yaygındır ama diğer bölgelerde de görülmektedir..
Evet görüldüğü gibi oldukça faydalı olan bu mantardan bizim memleketimizde de fazla fazla yetişiyor hatta şuanda toplanıp toplanıp otobüsler aracılığı ile istanbul ankara ve izmire götürülüyor..
Allahın hikmetidir ki tam burnumuzun dibindeki korularda yetişmekte kanlıca ve tabiiki mantar delisi olan ben zevkle toplamakta ve uğrunda hasta olmaktayım:))

Bizler bu mantarın ekmeğini, tuzlamasını, turşusunu, yoğurtlamasını yaparız bayıla bayıla yeriz.. Evet turşu sevmeyen ben bayıla bayıla yerim...
Çam pürlerinin altında gömülmüş olarak rastlanan bu nefis mantarları toplamak oldukça zevkli arkadaşlar ama çok dikkatli olunması şart elbette..
Bugün sizlerle tuzlamasını paylaşacağım..İstenilen miktarda temizlenmiş kanlıca mantarlarını tuz ve su eklemeden kısık ateşte iyice pişirilir.. İyice sulanacaktır.. Kaynatıldıktan sonra suyu dökülmeden bir gece bekletilir. Ertesi gün suyu süzülüp tekrar soğuk suya alınıp bir gece de böyle bekletilen mantarların ertesi gün suları süzülüp kurulacak kabın içine doldurulan mantarların üzerine bol tuzlu su dökülüp kapağı güzelce kapatılır.. İŞte bu kadar yaklaşık bir ay sonra hazır olacaktır:))


Ormnada gezerken kanlıca haricinde envai çeşit mantarlar var kimi ağaçların üstünde kimi otların arasında ama zehirli ama zehirsiz. Sizlerle paylaşmak istediğim bir kaç kare daha var..
Bu mantarın adı dilburan. Biz pek hatta hiç yemeyiz adında anlaşılacağı gibi acı bir mantar ama sevenleri var..

Bunlarda çeşitli ağaç mantarları
ve başka çeşit otlarda yetişen minicik mantarları..
İşte böyle canlarım bazen uğruna hasta olmaya değer desem de sakın annem duymasın:))
Daha çok fotoğraf var ama onları da başka posta saklıyorumm:))
Hepinize mutlu hafta sonlarıı:))
sevgiler..
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler