Zeytinyağlı Karalahana Sarması


Merhabalar:)
Mübarek Perşembe' yi, mübarek Cuma' ya bağlayacağımız bu güzel gecede, semaya açılan tüm eller Allah tarafından boş çevrilmez,  dualarımız kabul, isteklerimiz makbul olur inşaAllah diyerek başlıyorum söze..
Nasılsınız a dostlar :)
Eski mahallemizde çok sevdiğim bir teyze vardı, bizi sokakta her görüşünde "ne yapıyorsunuz a kızlar?" derdi, biz gülüşürdük.." Edepli olun edepli derdi, çok gülüşmeyin kimse almaz sizi " derdi:)
Çocukluğunuza renk katan böyle insanlar olmuştur muhakkak, masumane tatlı birer anı olarak yer aldılar mazimizde..
Nerden esti böyle hemen cevaplayayım, efendim bugün içimdeki hamaratlık duyguları tavan yaptığından soğuk falan dinlemeden tüm evi elden geçirdim, özellikle de mutfağı:) Dolapları ince ince sildim, yerleştirdim, tozlanmış süs eşyalarını yıkadım kuruladım, bazı eşyaların yerini değiştirdim, aynı dolaplara hem yeni bir vizyon kazandırdım hem de temizlemiş oldum.. Ben bu işlerle meşgulken annem geldi yanıma ve "ne yaparsın a kız?" dedi :) Bir anda kocamannn bir kahkaha koptu ve annem "çok kikirdeme kimse almaz seni" dedi, o tatlı teyzeciği hatırladım.. Kulakları çınlasın..
Eskiler eskiler diyip duruyorum ama eski çok da eski değil benim için.. Çocukluğum çok uzakta değil.. O günlere ait olan birçok şey hala yerli yerinde orada..Oraların o halde olduğunu bilmek de huzur veriyor bana..
İşte böyle eskiler felan derken dedim ki şöyle, annelerin, ananelerin, teyzelerin ellerinden geleneksel lezzetimiz kendi adıma annemin yanında dizlerimi kırıp yer sofrasında oturup, sofra bezini belime kadar örttüğüm, ayaklarım uyuşsa da zevkle öğrenmeye çalıştığım ve artık kendi kendime rahat rahat yaptığım karalahana sarmasını paylaşayım sizlerle.. Kış mevsimindeyiz tam da zamanı :)
Buyrun afiyet olsun :)

Malzemeler:
4-5 adet kuru soğan
6 çorba kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kuru nane
1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tarçın
2 kesme şeker
yarım limonun suyu
kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı kaynamış su
1 bağ kara lahana
Pişirme için:
çeyrek çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı kaynamış su

Yapılışı:
Kuru soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağında kavrulur.
Pirinçler yıkanıp soğana eklenir, az daha kavrulur. Sırası ile; nane, karabiber, tarçın, kesme şekerler, yarım limon suyu, kıyılmış maydonozlar eklenip karıştırılır. Tuzu ve suyu ilave edilip kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirilir.
Kara lahana yaprakları sıcak suda çok az haşlandıktan sonra tencerenin altına tabanı örtecek şekilde lahana yaprağı dizilir, Haşlanan karalahanalar boyutlarına göre tek veya ikiye bölünüp arasına iç malzeme eklenerek sarılır.
Sarma işlemi bittikten sonra dolmaların üzerine zeytinyağını gezdirip, üzerlerine yine lahana yaprağı döşeyip sıcağa dayanıklı bir tabak kapatılır ki fokurdama esnasında sarmalar zedelenmesin.. En son sıcak suyu gezdirilip tencerenin kapağı kapatılır ve pişmeye bırakılır...

Afiyet bal şeker olsunn :)
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler