Herkese merhaba, şu aralar pazarlarda bolca bulunan kırmızı eriklerden alıp konsantre erik suyu yaptım posalarından da erik pestili.İnanın çok lezzetli oldular.Pestil iki gün içinde tükendi, erik sularıysa ilerleyen günlerde içilmek üzere kaldırıldı.Çocuklarına doğal meyve suyu içirmek isteyen annelere özellikle tavsiye olunur.Tarifi buradan aldım,denemek isteyenlere kolay gelsin.
MALZEMELER
4 kg kırmızı erik
6 su bardağı şeker
su
PESTİL İÇİN
Eriğin posası
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı buğday nişastası
HAZIRLANIŞI
Erikleri yıkayıp genişçe bir tencereye alın üzerini geçecek kadar su ekleyin.Erikler yumuşayıp çatlayana kadar pişirin.Tencerenin kapağını kapatıp ılımasını bekleyin.
Erikleri suyuyla birlikte bez bir torbadan süzün.Torbanın ağzını bağlayıp bir yere asarak iyice süzülmesini bekleyin.Süzülme aşamasında torbayı sıktırmayın ki erik suyumuz berrak posasız olsun.
Erikler tamamen süzülünce şekeri ekleyip kaynatın.Kaynadıkça üzerinde biriken köpükleri alın.Uzun süre kaynatmak gerekiyor.Cıvık pekmez kıvamına gelene kadar kaynatın.
Sıcakken kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatın kavanozu ters çevirin.Böylece kapağı tutacaktır ve bozulmadan oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.Kullanacağınız zaman istediğiniz gibi sulandırıp tüketin.Afiyet olsun...
Pestil yapımı için torbada kalan erik posalarını kullanıyoruz.Posaları kevgirden geçirip bir tencereye alın.Nişasta, şeker ve suyu ekleyip kaynayana kadar karıştırarak pişirin.
Pestili naylon karışımlı bir bezin üzerine çok ince olmayacak şekilde döküp kaşıkla düzeltin.Ben fırın tepsimin içine serdiğim bir bezin üzerine döktüm pestili böylece taşıması daha kolay oldu.İki tepsi pestilim oldu.Güneş gören bir yerde pestilin üst yüzünü kurutun, ters çevirerek arka yüzünü de kurutun.
Yeterince kuruyan pestili temiz bir bezin üzerine ters çevirin.Nemli bir bezle arka yüzünü ıslatarak bezin üzerinden kenarlardan başlayıp yavaş yavaş çıkartın. İstediğiniz şekilde keserek afiyetle tüketin...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder