Bu sosun orjinali değil tabi ama gayet benzeri diyebilirim. Herhangi bir eti pişirirken suyunu salıp tekrar çekip kızarmaya başlarken tavaya sarımsak, arpacık soğan eklenir. Onlar kızarınca üzerine toz şeker serpilir. Tavada hepsi karıştırılır. Sirke eklenir. 1 ince çubuk tarçın ya da 1 diş karanfil eklenir. Biraz beraber çıtırdatıldıktan sonra geri çıkarılır bunlar. En son tava çok kızgınken altı kapatılıp soya sosu eklenir. Soya sosu pişirilmez. Yani işin özü sirke, sarımsak, et suyu, şeker, aroma verecek karanfil gibi birşey, olmasa da olur soya sos.
Bu sosu aynı malzemelerle hazırlayıp araya taze domates rendesi de eklerseniz, buzdolabında kavanozda soğutup ketçap gibi patates kızartması yanında da kullanılır. Eğer tütsü aroması da bulabilsek oldu mu sana barbekü sos :-) Barbekü sosun yapımı da yaklaşık bu şekildedir.
Tatlı ekşi bir tat. Nefiss...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder