Yeni Konular

Şeftalili ve Fındıklı Tavuk Göğsü

Pırıl pırıl bir sabahtan günaydın..
Mübarek Ramazan-ı Şerif' in son cuma gününde Rabbimiz gönlümüzden geçen, dilimizden dökülen dua ve tevbelerimizi kabul etsin inşallah..Yarın Kadir Gecesi' ne kavuşuyoruz hakkı ile idrak edebilmeyi nasib etsin Allah..
Bugün sizlerle sofralarınızı süsleyecek hafif ve çok lezzetli bir tarif paylaşacağım.. Dr. oetkerin yeni ürünü dream ole yi kullandığım bu tarifte bu üründen çok memnun kaldım. Tıpkı cream ole gibi 3 dk. da hazır oluyor bu tatlı ama bir farkı var istenirse dondurularak da tüketilebiliyor..

Malzemeler:
125 gr. margarin
1 su bardağı un
1 su bardağı tozşeker
1 lt. süt
1 pk. vanilin
1 su bardağı ince çekilmiş fındık
Üzeri için:
1 pk. Dr.oetker şeftalili dream ole+400 ml. süt
File Fındık
Hindistan cevizi

Yapılışı:
Margarin bir tencerede eritilip üzerine un alınır ve hafif un kokusu gelene kadar kavrulup bir kenarda soğutulur.
Parmak dayanacak sıcaklığa ulaştığında fındık, süt ve şeker ilave edilip tel çırpıcı ile sürekli karıştırılarak topaklar dağıtılır ve ocağın altı yakılıp yine karıştırarak pişirilir. Göz göz olup kaynamaya başlayınca vanilin ve bir iki taşım daha kaynatılır ve ocağın altı kapatılır.
Pişen tatlı ıslatılmış tepsiye dökülüp soğumaya bırakılır.
Derin bir kap içinde dream ole 400 ml. süt ile tarifine göre çırpılıp hazırlanır ve soğuyan tatlının üzerine serilip buzdolabında 3- 4 saat soğutulur.
Soğuyan tatlı dilimlenerek servis tabaklarına alınır, üzerlerine file fındık ve hindistan cevizi serpilerek servis edilir.

Afiyet olsun..

TAVUKLU BULGUR PİLAVI


250 GR KUŞBAŞI TAVUK
2 BARDAK BULGUR .
3.5 BARDAK SU ÖLÇÜSÜDÜR.
TENCEREYE TAVUK ETLERİNİ VE 5 DİŞ SARIMSAĞI  ALALIM KAVURALIM PİŞTİKLERİNDE İÇİNE BULGURLARI EKLEYELİM TANE TANE OLANA KADAR KAVURALIM.İÇİNE 2 DOMATES RENDESİ 1T.KAŞ.SALÇA EKLENİR TUZ K.BİBER KOYULUP BİRAZ DAHA KAVRULUR.
3.5 BARDAK KAYNAR SU İLAVE EDİLİR.SUYU ÇEKENE KADAR PİŞİRİLİR.

Desteğinizi Bekliyoruz

Arkadaşlar LİNKİ tiklayip, ordan Turkiye İznik'i bulup oy verirseniz, yapilan bir proje yarişmasinda birinciyi boyle sececekler,221 proje icinde Kuzenimde katildi. 14 proje seçtiler.. birinciyi halk oylamasiyla sececekler ,lutfen mail listenizdeki arkadaşlariniza da rica edip oy vermelerini soylermisiniz.. cok teşekkurler

Pudingli Revani (Muzlu)

Merhabalar:))
Hayırlı ve bereketli cumalar sevgili dostlar..
Bu güzel kutlu ve mübarek günümüzün bereketi gönüllerimize, sofralarımıza,evlerimize dolsun dilerim ki..
Haftaya tatlı bir kapanış yakışsın dedim kendi kendime bir nevii de arşiv temizliği olsun:) Gerçi benim arşivim temizle temizle bitmeyecek:)" Taaaaaaaaaa" başlıklı tarifler pek çok:) ve bugün yine taaaaaaaaaaa Ramazan ayından kalma bir tarifim var sizlere..
Necla Ablamdan öğrendiğim klasik revani tarifimin içine biraz renk kattım bilakis evvelden deneyenler olmuştur ama benim ilk denemem oldu:) Çok da beğendim hatta bugün aklıma çileklisini de yapayım diye geldi ama bugün başka birşeye odaklandım:) Mutfak arzularımın tavan yaptığı günlerdeyim aslında denemek, pişirmek, meydana getirmek istiyorum tarifleri:) Özenle biriktiriyorum..
Neyse bugün revanimizden bahsedelim, diğerlerine elbet bir gün sıra gelecektir:) İçine renk katılmış süslemesine genç bir kızın yani görümcem İpeğin eli değmiş revanimizi dilerim sizler de beğenirsiniz..

Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı irmik
1,5 su bardağı Sinangil Un
1 paket kabartma tozu
1 paket gourmet vanilin
1 paket muzlu puding
Şerbeti İçin:
5,5 su bardağı su
4 su bardağı şeker
1 dilim limon

Yapılışı:
Şerbet için şeker ve su bir tencerede kaynatılır, kaynadıktan sonra limonu eklenip kısık ateşte 15 dakika daha pişirilir.
Revani için; öncelikle yumurtalar ve şeker çırpılır, sonra yoğurt ve sıvıyağ eklenip çırpmaya devam edilir, en son irmik, kabartma tozu, vanilin,toz puding ve un eklenip tahta kaşıkla bir güzel harmanlanır, elde edilen karışım yağlanmış unlanmış orta boy bir tepsiye dökülüp önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz ılık şerbet ile buluşturulup üzerine bir tepsi örtülerek şerbetini çekene kadar bekletilir. Dilimlenerek servis edilir..

Afiyet bal şeker olsun :)

KAŞARLI KRAKERLER


1 BÜYÜK KASE TYAĞ
1 BARDAK MISIRNİŞASTASI
2 YUMURTA
ALDIĞI KADAR UN
1TK TUZ
200 GR ESKİ KAŞAR RENDESİ
TÜM MALZEMELERİ YOĞURALIM .FIRINDA ALTI KIZARANA KADAR PİŞİRELİM.
BEN BU TARİFİ KAFADAN UYDURDUM .AMA HARİKA OLDU KIYIRKIYIR .ZATEN NİŞASTANIN GİRDİĞİ HER TARİF AĞIZDA DAĞILIYOR.
AFİYET ŞİFA OLSUNNNNNNNNNNN

Alman Kurabiyesi (bolll fındıklı)


Merhabalar:)
Nasılsınız bakalım? Bir salgındır gidiyor aman kendinize dikkat edin, kimi görsem elinde mendil, ıhlamur.. Hastaneye gittik bugün tahlil yaptırmaya annemin çarpıntısı vardı biraz tansiyonu çıktımı yine diye aman yarabbi dolup taşıyor hastanaler, özeli de, devlet hastanesi de, aile sağlığı merkezleri de dolu..
Rabbim şifa versin cümlemize, sevgili Sevil Ablamın kızı Aysucuk da hasta olmuş kıyamam, bir de Seçilciğim ayağını kırmış çok üzüldüm..
Sevgili Pepela'mda dönüyormuş iyi haberi aldık dostlardan :)) Allah yar ve yardımcısı olsun tüm yurttaşlarımız ve diğer insanlar için..
Cumhuriyet tarihinin en büyük tahliyesi imiş öyle dediler haberlerde hayırlısı..Donanmamızın gemileri de eşlik ediyormuş yolcu gemilerine..
Birde blog hırsızı va başımızda türlü bloglarda, türlü yazılar okudum ama bir türlü çıkar yol bulamıyorum ne yapayım.. Ama link vermmekle iyi etmişim bunu anladım..
Birde yosunlu dereler gibi kurbağalar sardı blogları, neden oldu ne oldu anlamadım bir türlü....
Bütün bloglarda aynı şey var... Bileniniz varsa bir yardım edin ne olur..
Yazılarımı büyütüp, rengini değiştireceğim bakalım etkili olur inşallah..
Eh bu kadar haberden sonra artık tarifimize geçelim değil mi? Ağzımız tatlansın mı:) Taaaa yılbaşı gününden kalma bir tarif bu:) Sevgili Gülay'cığım da görmüştüm birkaç gün içinde de yapmıştım:) Ancak sıra geldi:)) Bisküvi-kurabiye kategorimin 95. tarifi:))
Sevgili Gülaycığım nasıl yapmış görmek isterseniz,
buraya tıklayın...

Malzemeler:
250 gr. tereyağ
2 yumurta
2 su bardağı ince çekilmiş fındık
1,5 su bardağı nişasta
1,5 su bardağı pudra şekeri
2,5 su bardağı un
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilin

Yapılışı:
Derin bir kaba un, nişasta, pudra şekeri, vanilya ve kabartma tozu alınıp ortası havuz gibi açılır.
İçine yumurtalar kırılıp, oda ısındaki tereyağı küp küp kesilir, tereyağın üzerine fındıklar serpilir ve iyice yoğrulur.
Sonuçta kıvamı çok yumuşak olan bir hamur elde edilir... 
Hamur streç film ile sarılıp buzlukta 15 dakika bekletilir.
Daha sonra hamurdan parçalar koparılarak sosisten biraz daha kalınca rulolar yapılır.
Hazırlanan rulolar bir tepsiye alınıp buzlukta iki saat dinlendirilir.
iki saatin sonunda rulolar 1 er cm eninde keskin bir bıçak ile kesilir. Avuç içinde hafifçe bastırılıp yağlı kağıt serili tepsiye sıralanan kurabiyeler önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 15-20 dakika pişirilir.
Afiyet bal şeker olsun :)

Balık Sofrası


Merhabalar...
Sağlık dolu mutlu günler dilerim herkese..
Birkaç hafta evvel eşimin hastanedeki iş arkadaşlarını ağırladığımız balık soframızı vakti gecmeden paylaşayım istedim :)
Mevsimin en nefis balıkları, sarıkanat, çinekop ve istavritten karma yaptığımız taş ızgaramızda pişirdiğimiz bu soframızın detayları aşağıda...
Olmazsa olmaz salatamız, Kuruyemişli Mevsim Salatası

Bir Diğer salatamız Bulgurlu, Mor Havuçlu Salata

Balıklarımız

ve Tatlımız Çilekli Rondo Tatlısı...
Soframın diğer detayları, zeytinyağlı yaprak sarma, turp salatası ve soğan piyazı...

Bereketli ve muhabbetli sofralarda buluşmak dilegi ile..

Künefe

İyi akşamlar,mutlu saatler diliyorum herbirinize.
Sevgiyi ifade etmenin kaç yolu var sizce?Ben sevgililer günü kutlamam.O gün bir beklenti içinde olmam.Daha önce bu konuda burada yazmıştım.
Okumak isterseniz bu konuda burada da bir yazım var.
Netice itibari ile insan sevgisini her an,her saniye yaşamalı ve yaşatmalı.Zaten ömür dediğin ne ki,sayılı gün.Seviyorsan belli et,dokun söyle,de ki seni seviyorum.Aslında beni tanıyan yakın çevrem bilir.Sevdiğim insana dokunmayı,sevgimi belli etmeyi severim.Saklamam içimde,seviyorsam seni seviyorum derim.Bundan da mutluluk duyarım.Yine de dediğim gibi,bu güne,karşı da değilim.İnsanın sevdiğine güzel sözler söylemesi,ayıplanıp yadırganabilir mi?
Sevgi her şeye ilaçtır.İnsanın kalbini yumuşatır.En sert insanı bile yumuşatıp pamuğa döndürür.
O nedenle en çok ihtiyacımız olan şeyi,sevgiyi birbirimizden esirgemeyelim.Verdikçe çoğaldığı için korkmadan hak edene verelim.
Ben de bugüne özel,babangama ve bebeme künefe yaptım.Sevgi ifadesi oldu.Yüzleri güldü,ağızları tatlandı.Sıcak yenen bir tatlı olduğu için,pişer pişmez çabucak resimledim.Hala dumanı üzerindeydi.Yapmak isterseniz buyrun tarife
Malzemeler


  • 250 gr tel kadayıf

  • 100 gr tereyağ

  • 1 yemek kaşığı pekmez

  • tuzsuz dil peyniri (eriyip uzayan bi peynir olması şart,aslında künefe peyniri olsa ahhh ahh)

  • 1,5 su bardağı şeker

  • 1,5 su bardağı su

Yapılışı



  1. Tel kadayıfı elinizle iyice didikleyip açın.

  2. Tereyağı yakmadan sadece eritin.

  3. Eriyen yağı,pekmezi kadayıfın üzerine döküp elinizle iyice kadayıfın yağlanmasını sağlayın.

  4. Ben krep tavasında yaptım.Tavayı elimle yağlayıp,kadayıfın yarısını tavaya yerleştirdim.elimle iyice bastırıp,üzerine dil peynirlerini yerleştirdim.

  5. Kalan kadayıf ile peynirlerin üzerini örtüp tekrar iyice elinizle bastırın.

  6. Bu arada şerbeti önceden kaynatın.Soğumaya bırakın.

  7. Kadayıfı kısık ateşte yavaş yavaş pişirin.Altı pişince bütünlüğünü bozmadan ters yüz edin.

  8. İki tarafıda piştikten sonra sıcak kadayıfa ılık şerbeti verin ve sıcak sıcak afiyetle yiyin.

Her gününüz sevgiyle ve mutlulukla dolsun................

ALTINA IMZAMI ATARIM




"Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."
Atamizi saygiyla aniyoruz!
1milyonkalem. in baslattigi altina imzami atarim kampanyasini gönülden destekliyorum.

SARKÖY POGACASI

Bu pogacalari dün Ayse Tüter hanimefendinin Türkmax kanalindaki programinda gördüm ve bunu hemen denemeliyim dedim. Iyi ki de denemisim, harika ve lezzetli bir pogaca cikti ortaya.. Durum böyle olunca da sizlerle paylasmak istedim bu lezzetli pogacalarin tarifini. Bu pogacalar Sarköy'de satiliyormus. Tarifin asli cok yagli oluyormus ama Ayse Tüter yagini azaltmis. Ben ilk denememde malzemelerin yarisini kullanarak yaptim pogacalari, 12 adet ciktilar.
Tarifini hemen vereyim.

Malzemeler:
1 paket oda sicakliginda yumusamis margarin
750 gr un (orijinal tarifte 1 kg una 500 gr margarin kullaniliyormus)
2 corba kasigi sirke
2 tatli kasigi tozseker
1 su bardagi süt
1 adet yas maya
2 corba kasigi zeytinyagi (eger pogacalar daha cok citir isteniyorsa koymayabilirsiniz)
tuz
1 adet yumurta (üzeri icin)

Yapilisi:
Mayayi ilik süt ve sekerle birlikte eritin. Icine, margarini, tuzu, zeytinyagini, sirkeyi katin. Unu yavas yavas ekleyip, elinizle ovalayarak karistirin. Ele yapismayacak ve kulak memesi yumusakiginda bir hamur olusuncaya kadar unu katin. Güzelce yogurun. Hamuru soguk zemin üzerinde yogurmak ve odanin serin olmasi gerekiyormus, böylece yagini salmiyormus. Hamurun üzerini örtüp 2 saat kadar bekletin. Hamur kabarma esnasinda cok büyümüyor. Firini 200 derecede isitin. Hamurdan mandalina büyüklügünde parcalar kopartip elinizle yuvarlayarak bastirmadan yaglanmis tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sürün (eger poacalar yumusak isteniyorsa yumurta sarisi, citir isteniyorsa da bütün yumurtayi güzelce cirpip üzerlerine sürün).
Kizdirilmis firinda pogacalar kizarana kadar pisirin.
Sahur icin güzel bir alternatif olur.
AFIYET OLSUN!

Çikolatalı Bezeler

Cumartesi günü Fenerbahçe'de Tijen'le buluştuk..Çok güzel 1,5 saat geçirdik..Kendisi çok tatlı,cıvıl cıvıldı..O'nun yanında insan çok mutlu hissediyor kendisini..İyi ki,gidip kendisiyle yakından da olsa tanışma imkanını sağlamışım..Buradan Tijen'ciğime ve katılmış olan tüm arkadaşlara sevgilerimi gönderiyorum..Biraz mutsuz ve yorgun olmama rağmen harika idi benim için..TEŞEKKÜRLER TİJEN'ciğim..

Hafta sonundan evde kalmış yumurta aklarını, beze yapmakla değerlendirdim..İyi ki de yapmışım..Dün gece çok sevdiğim bir arkadaşım bilgisayarı ile çıkıp gelince,çayın yanında nefis ikramlık oldu..Giderkende paket yapıp yanına vermeyi unutmadım..Kalanları da her zaman olduğu gibi iş yerine getirmiştim..Beze sever arkadaşlara mutlulukla tavsiye edilir..Yerken mutluluk hormonlarını anında harekete geçiriyor-geçiriyormuş..)))
NEŞELİ VE MUTLU GÜNLER SİZLERLE OLSUN ARKADAŞLAR..!
5
Malzemeler
4 yumurta akı
minicik tuz
1,5 su bardağı pudra şekeri
60 gr sütlü çikolata
7
Hazırlanışı
Çikolata benmari eritilip bekletilir.

Yumurta akları minicik tuzla çırpılır.

Şeker eklenip tekrar 7-8 dk çırpılır.

Karışım iyice yoğunlaştığında, içersinden 1 kase alınır.

Çikolata ile iyice karıştırılıp, çırpılmış akların içersine dökülür.

Bu esnada tahta kaşıkla veya spatula ile yavaşca birbirine karıştırılır.

Krema sıkma torbasına konulup sıkılır.Veya kaşık yardımı ile tepsiye sıralanır.

Önceden ısınmış fırında yaklaşık 20-25 dk pişirilir.
6

Pfirsich Pudding Kuchen / Pudingli Şeftalili Pasta

REGAİP KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN ARKADAŞLAR,DOSTLAR,ZİYARETÇİLER..

Pastayı pişirip anneciğin arkadaşına göndermiştim..O kadar çok sevilmiş ki pasta, hemen tarifini istemişler..Tarifini chefkoch'dan alıp bir taraflara atmışım..Aslın da sıklıkla yapmış olduğum krümel tortenin aynısı..Sadece içersinde pişmiş puding var..Ben vişneli yapıcaktım aslında, fakat Mersin'den 2 kasa şeftali gelince, aklıma bu tarif geldi..

M.Pasta

Önce pudingi pişirip kaseye minicik alıp içersine şeftali ekleyip anneciğe tattırdım..Puding sevmeyen annecik bile bu nasıl lezzetli bir şeydir dedi..O zaman içersine şeftali eklersem güzel olacağını düşündüm..

Asıl sır,2 farklı pudingi karıştırmamdan kaynaklanmış olsa gerek..Mutafağ girince, ordan burdan derken çok farklı lezzetleri yakalamış oluyorum..Doğaçlama konusunda sanırım usta oldum..))

Biraz önce gelen bir mailde, krümel tortemin (2008 tarihli) bir site de yayımlanmış olduğunun haberini veriyordu..Sanırım bu tür hırsızlıkların önüne geçilemiyor,geçilemeyecekte..Çok yazık!

Sizlerde farklı pudingleri birbirine karıştırıp,farklı meyvelerle lezzetli doğaçlamalar yapabilirsiniz..Eminim çok memnun kalacaksınız..

İyi denemeler arkadaşlar..Lezzetiniz eksilmesin!

Pudingli Şeftalili Pasta

Malzemeler

200 gr tereyağ
minicik tuz
1 yumurta
175 gr şeker
1 paket vanilya
1 çay bardağı badem tozu (ince çekilmiş badem)
(badem tozunu eklemek zorunda değilsiniz.zaten tarifte de yoktu.ben kendim içine ve üzerine ekledim.)
2 su bardağı un (az gelirse ekleme yapılacak)
1 paket kabartma tozu

tepesi için kalem badem..(siz yaprak badem veya sade yapabilirsiniz)

Pudingli Şeftalili Pasta

Ara dolgusu
1 paket dr.oetker vanilyalı puding
1 paket dr.oetker h.cevizli puding
(ben %30 daha fazla olan paketini almıştım.vanilyalı puding normal paketinde idi)
1 lt süt + 1/2 çay bardağı süt
5 adet olgun şeftali

Pudingli Şeftalili Pasta

Hazırlanışı


Önce pudingler birbirine karıştırılıp sütü ilave edilip pişirilir.

Şeftalilerin kabukları soyulup dilimlenip pudingin içersine atılıp karıştırılıp ılınması beklenir.


Hamur için verilen tüm malzeme birbirine karıştırılıp yoğrulur.

Hamurdan büyük bir parça tepesi için ayrılır.

Kalan parça da yağlanmış kelepçeli kalıbın tabanına ve kenarlarına döşenir.
(ne kadar ince olursa o kadar iyi olur.)

Üzerine puding dökülüp masaya 1-2-3 defa vurulur.

Diğer ayrılan hamur da minicik minicik kopartılıp pudingin üzerine serpiştirilir.

Tepesine de bademler ekilip 175 c de yaklaşık 35 dk kadar pişirilir.

Pudingli Şeftalili Pasta
Afiyet olsun!

KOLONOSKOPİ YAPTIRDIM----------MÜTEVAZİ KAHVALTI------

 
 
HERKESE MERHABALAR:)))))))))))))
BENDEN SON HABERLER:::::::::::::::
 
KANSIZLIĞIN SEBEBİ İÇİN ENDOSKOPİ VE KADINDOĞUMDAN SONRA SIRA KOLONOSKOPİYE GELDİ....
ASLINDA ÇOK KORKUYORDUM AMA YAKIN BİR ARKADAŞIM MORAL VERDİ ÇOK KOLAY DEDİ BENDE GÖZÜMÜ KARARTTIM VE YAPTIRDIM.
 
KOLONOSKOPİ KOLAY GEÇTİ SADECE BİR GÜN ÖNCESİ VERİLEN İLAÇLAR VE LAVMAN ÇOK BERBATTI:((((((((((
SABAHA 2 KİLO VERMİŞ OLARAK UYANDIM..BU KISIM GÜZELDİ:)))))))))
 
NEYSE İŞLEMDE YARI UYANIKTIM BİRAZ ACI OLDU AMA ODA KISA SÜRÜYOR ZATEN.
NETİCE TEMİZ ÇIKTI
ANCAK ÇARPINTILARIM DEVAM EDİYORDU HATTA BENİ GECE UYANDIRICAK KADAR:((((((((
 KARDİYOLOJİYE GÖRÜNDÜM HOLTER TAKTILAR 1 GÜN HOLTER ÜZERİMDE KALDI.
NETİCE 10 ATIMDAN BİRİ BOZUK ÇIKTI.....
KALP İLACI BELOC BAŞLANDI.
BELOC İÇİNCE RAHATLIYORUM .UMARIM BUNUN TEK SEBEBİ ŞU KANSIZLIKTIR.
1 AY SONRA YİNE TAHLİL YAPTIRICAM SİZE YAZARIM SONUCU.........
 
ÖZELLİKLE BUNLARI YAZIYORUM .ÇÜNKÜ BEN KOLONOSKOPİ VE ENDOSKOPİ ÖNCESİ ÇOK KORKTUM VE NETTE ARAŞTIRDIM PEK FAZLA YAZAN YOKTU.UMARIM YAPTIRICAK KİŞİLERE FAYDAM OLUR.KORKMAYIN ARKADAŞLAR ARTIK BAYILTILIYOR VE İLAÇLAR VERİLİYOR İŞLEM ÇOK KOLAY.TABİ UMARIM KİMSEYE GEREKMEZ:))))))))
 
 NEYSE SİZE EŞİMLE MÜTEVAZİ SOFRAMIZI RESİMLEDİM. TABAK TAKIMI KÜTAHYA PORSELENDE SATILIYOR 2 KİŞİLİK VE 4 KİŞİLİK OLARAK...EŞİNİZLE SABAH KAHVALTISI İÇİN ÇOK SAMİM BENCE.))))))))))
 
HEPİNİZİ ÖPÜYORUM...SEVGİLER SELAMLAR VE SAĞLIKLARRRRRRRRR:))))))))))))
 




Buzbağ ile Vals

KAYRA AÇILIMINDA LÜTUF MÜJDE GECESİ

Hayat bir yolculuk ve yolcular yani bizler yola çıktığımız noktadan ne kadar uzaklaşırsak o kadar çok şey öğrenip yaşayabiliyoruz.Bu yolculuklardan birinde ve belki de en güzellerinden birinde,Buzbağ ile yolumuz tam da bir köşebaşında ,Levent Köşebaşı Restaurantta kesişti.

Aslında içki kültürü olarak tabandan tavana aile olarak biraz gelişmiş bir damak zevkimiz olmasına rağmen,genelde bu kültür rakının üzerine kurulmuş bir kültürdü.Şarap ile bilinçli olarak daha doğrusu teorik olarak ilk tanışmam tv’de şarabın yapımı ile ilgili bir programa tesadüf etmem sonucu oldu.Yoksa pratikte içmişliğim çoktu ama anlamadan sadece renginin güzelliği,kadehte duruşu,ayaklı kadehin havası eşliğinde bu keyfi,yaşamaktı amacım.

O programı izlerken,sahneler hızla ekranda akarken,beynim aradan bazı kelimeleri seçiyordu.Tanen,gövde,asidilite,gerçekten çok ilginç geldi.Tv’den gördüğüm kadarı ile o an bir şarap açıp öğrendiklerimi denemek istedim.Ama evde o anda şarap yoktu.Ertesi gün internetten kendimce bir araştırma başlattım.Fırsat buldukça okumaya, şarap hakkında daha çok öğrenmeye çalıştım.Hatta Kayra’ya çok mail atmışlığım da vardır.

Aslında rakıya olan düşkünlüğümüz de şimdi düşünüyorum da rakının yemek ve bol meze ile içiliyor olmasıydı.Çünkü yemek yemeyi seven insanlar olarak rakının yemekle uyumuydu belki bizi onu sevmeye iten.Ama başta da dediğim gibi yolculuk hep aynı yöne olmamalı.Neticede gidilmeyi,keşfedilmeyi bekleyen çok yer var.Eh bende kararlıyım keşfetmeye.İşte bu keşif gecelerinden birinde Köşebaşı Restaurantın merdivenlerinden tırmanırken çok heyecanlıydım.Hem böyle çok güzel bir ortama davet edildiğim için içten içe bir gururlanma, hem de çok şey öğrenme ve tatma hevesim vardı.

Zarakol iletişimden Aslı Hanım bizi o kadar güzel karşıladı ki hemen bir gurme havasına girdiğimi saklayamayacağım.

Herşey düşünülerek,özel bir bölümde mükemmel olarak hazırlanmış masada,adlarımızın yazılı olduğu yerlere oturduk.Önümüzde şarap tadım kadehlerimiz,Buzbağ Şaraplarını anlatan broşür ve kitapçıkları incelerken,Kayra Wine Center Müdürü Cüneyt Uygur Bey’in konuşmaya başlaması ile masal yolculuğu da başladı.

Dinledikçe sadece şarap diye tattığımız bu içkinin aslında bir insan gibi,görüntüsü,kokusu ve karakteri olduğunu öğrendim.Herbirimizin birey olarak kendimizi ifade etme şekli olduğu gibi,tattığımız her şarabın da bir söylemi olduğunu,kendisini kokusuyla,tadıyla ifade ettiğini,hangisinin,hangi yiyecek türü ile uyum sağladığını ,bir bütünlük oluşturduğunu gördüm.Tıpkı bizlerin yaşadığımız ortamda çevremizde ki insanlarla elektriğimizin tutması ya da tutmaması gibi.

Yemek başladığında ilk tattığımız şarap beyaz şaraptı.Emir ve Narince üzümlerinden üretilmiş,içimi hoş,hafif ,biraz serin bu açık tenli delikanlıya balon pide,tulum ve kaşar peyniri ile tereyağ yarenlik etti.

Ardından tabaklarımıza servis edilen gavurdağı,çiğ köfte ve abagannuş ile Buzbağ Klasiği yudumluyorduk.Buzbağ Klasik %50 Öküzgözü,%50 Boğazkereden oluşan bir kupaj.Taneni biraz yüksek bir şarap, kadınla erkeğin uyumu gibi.Kah biri,kah diğeri öne çıkıyor.Fakat yudumladığınızda ağzınızın içinde mükemmel bir uyum ile dansa başlıyorlar.Tıpkı bir vals gibi.

Cüneyt Bey’in şişelendikten sonra gelişen tek içki dediği şarabın, tadına vararak anlamaya melodisini duymaya çalışıyordum o anda.Gerçekten şarabın,şarap içmenin ve tatmanın tüm seramonisini düşünerek bu tınıya kulaklarımı,daha doğrusu tüm duyularımı kattım.Onun ifade şeklini anlayıp,sesini ve demek istediklerini anlamaya çalışarak.

Buzbağ Klasik çiğ köfteye çok yakıştı.Bazı arkadaşlar çiğ köfteyi çok acı bulsa da bir acı sever olarak ben çok keyif aldım bu lezzetten.

Patlıcan söğürme,fındık lahmacun,içli köfte, peynirli mini pide ve çöp şişe arkadaşlık edense,Elazığ Öküzgözü oldu.Klasiğe göre daha yumuşak,aroması daha kuvvetli ,hafif meyve tatları aldığınız kiraz,vişne,ahududu,biraz tarçın iç içe geçmiş bir halde nefis bir tat oluşturuyordu.Ben değil ama dilimdeki duyu noktaları sarhoş oldu bu tatlardan.

Tarsusi Kebap ve Şaşlık Diyarbakır Boğazkere ile kucaklaşarak karşımıza çıktı.Etler nefis,şarap mükemmeldi.Gece ilerledikçe bilgi dağarcığıma eklediğim şarabı kadehe ¼ oranında doldurup önce rengini gözlemleyerek ısı ve ışığa maruz kalmış mı,renkte bulanıklaşma varmı kontrollerinin yanında kadehi eğer solaksanız saat yönünde,aksi takdirde saat yönü tersinde döndürerek ki ,bunun sebebi koklamadan önce bu hareketle koku moleküllerini harekete geçirerek daha fazla kokusunu alabilmek olduğunu öğrenerek kadehin içine (dış kokulardan etkilenmemek adına) burnumuzu sokarak koklamayı ve ardından tatmayı öğrenip sayısız kere yaptım.Bu seramoni ,olayı daha bir zevkli hale getirmişti.Zaten o gece gördüm ki şarap içmek içki içmek değil sanki bir sanat icra etmek ,resim yapmak ya da bir müzik aleti çalmak gibi.

En sona saklanan gecenin assolisti Buzbağ Rezerv ise,tam da finale yakışan bir biçimde üzerine düşeni en iyi şekilde yaptı.Meşe fıçılarda en az 2 yıl dinlendirilen bu prens şiş,kaburga ve patlıcanlı kebap ile sarmaş dolaş olarak ağzımızdaki tatları doruk noktasına çıkarttı.

Gecenin bu bölümünde , artık gövdeli şarabın ağızda ananas ya da şeftali suyu gibi dolgun bir his yaratığını,orta gövdeli olanının süt,hafif gövdeli olanın ise su şeklinde algılandığını hafızama kazımıştım.Hatta buşame yani mantar hatasının sadece burun ile anlaşıldığını,hiç kokmayan bir şarabın aslında hatalı olduğunu,ıslak bez ya da küf kokularının da bu hatadan kaynaklandığını biliyordum.

Üzüm üreten 65 ülke arasında 5. Sırada olup iş şarap üretmeye geldiğinde sıramızın 47’e düştüğünü üzülerek öğrendim.

Gecenin sonlarına yaklaştığımız da herkes artık şarap konuşuyordu.Bulunduğumuz mekanın ve davetli insanların güzelliği şarapla birleşmiş resim tamamlanmıştı.Son fırça darbesi künefe,dondurmalı irmik helvası ve dondurmalı tahinli kabak tatlısıydı.

Bütün samimiyetim ile söylüyorum ki,gecenin bitmekte olduğu düşüncesi beni çok üzdü.Ama bir taraftan da bir an önce eve gidip,bilgisayarımın başına oturup bu konuda daha çok bilgilenmek güdüsü ağır basıyordu.

Dans etmeyi çok seven biri olarak sözün özü şöyle söyleyebilirimki , eminim sizlerde tecrübe etmişsinizdir ,birlikte olduğunuz partneriniz ile dans ederken yakaladığınız uyumu herkesle yakalayamazsınız.Ritim tutmaz,mesafe uymaz en bildiğiniz dansı yaparken bile acemilik çekersiniz.

Geçmişten gelen uyum ise, düşünmeden yapılan,verilen emeğin neticesinde,müziğin ritmine bıraktığınızda,vücudunuz kendiliğinden bir bütün gibi hareket eder.Bu birbirini tamamlayan uyum aynı topraklardan çıkmış yemek kültürü ve üzümün şaraba dönüşmüş halinde de vardı.Tam da birbirlerini tamamlamış aynı anda aynı ritimle dans etmişti gece boyunca.Yüzlerce belki binlerce yıl geçmişe dayanan bu birliktelikten mükemmel uyum dışında başka ne çıkabilirdi ortaya?

Gecenin sonunda içimde melodiler çalarken ben yine içimden o melodiyle dans ederek güleryüz ile karşılayıp aynı şekilde uğurlayan o mutlu insanların yanından, son derece mutlu ve huzurlu ayrıldım.

Artık satın alırken Öküzgözü,Klasik,Diyarbakır Boğazkere ya da Buzbağ Rezerv arasındaki lezzet farklılıklarını biliyor olacağım diyerek.

Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler

TAVA BÖREGI




Aniden bir misafir bastirdiginda yapabileceginiz cok pratik bir börek.Tadi da firindaki yufka böreklerine göre daha hafif ve güzel.

MALZEMELER:
4 adet yufka
1 su bardagi süt
yarim cay bardagi siviyag
1 yumurta
200 gr beyaz peynir
cok az tuz
YAPILISI:
Ilkönce derin bir kabin icinde yumurta,yagi,sütü ve tuzu cirpalim.Teflon bir tavanin icine bu karisimdan fircayla sürelim.Yufkayi ikiye bölüp yarim yufkayi tavaya büzüstürerek döseyelim.Yufkanin üstüne sütlü karisimdan sürelim.Diger yufkalara da ayni islemi yapmaya devam ederken,yufkalarin yarisi bittiginde ezilmis peyniri her tarafina paylastiralim Yufkalarin hepsini bitirdikten sonra en üste, kalan sostan sürelim.Orta atesli ocakta böregimizin bir tarafini pisirdikten sonra ters cevirip,diger tarafini da pisirelim.Daha sonra dilimleyerek servis yapalim.

AFIYET OLSUN!

İftar Bereketi Etkinliği 3; Patates Paçası

Oruçluyken insan dünyaları yiyecek zannediyor ama çorbayı içtikten sonra tıkanıyor ya da bana öyle oluyor çünkü yiyen de yiyiyor gözümün önünde olaylar cereyan ediyor çünkü


Bugün canım bu patates paçasını çok istedi.Telefon aracılığı ile çocuklara patatesi haşlamalarını söyledim.Gerisini de gelince hallettik.Bir deneyin isterseniz iftar sofralarınıza değişik bir tat ve renk katması açısından denemeye değer bir lezzet oldu.




Malzemeler




  • 4 adet orta boy patates


  • 1 adet yumurta


  • 1 su bardağı yoğurt


  • 2 yemek kaşığı un


  • tuz,karabiber,kırmızı toz biber


  • birkaç diş sarımsak


  • biraz sucuk ya da pastırma ya da haşlanmış et


Yapılışı



Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun.İyice ezdiğiniz patatesin içerisine yoğurdu,yumurtayı,unu,baharatları koyup iyice karıştırın.yağladığınız bir borcama bu karışımı koyup 200 derecede üzeri kızarana kadar fırınlayın.Fırından çıkarttığınız patatesin üzerine biraz tereyağ eritip içerisine kırmızı biber koyarak bunun içinde pişirdiğiniz sucuğu ya da pastırmayı ya da haşlanmış etinizi ilave edin.Biz tercihimizi sucuktan yana yaptık.



Afiyet olsun



Ayrıca bu tarifimi http://birdemliksohbet.blogspot.com sahibi arkadaşım Sevil'in düzenlediği



İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ 3 etkinliğine gönderiyorum



Patatesli Gnocchi

Gnocchi'yi çok sevgili arkadaşım Güleser'ciğim bana İtalya'dan getirmişti..Aylardır dolapta duruyordu bir türlü pişirememiştim..Hep arkadaşlar,dostlar gelsin pişirip birlikte yeriz diye düşünmüştüm.Onlar geldiğinde farklı yiyecekler hazırlandığından buna pek sıra gelmemişti.

Bu pazar şehir dışından gelen misafirlerle evimiz pek bir kalabalıktı..İşte o zaman tam zamanı deyip Birsen'ciğimizin (gelinimiz)eline paketi tutuşturup ona hazırlattım..

Pkk nefis oldu pekkk...Patatesli olduğundan mideye oturmadı,hazmı da kolay oldu..Herkes birer kaşık alıp tadına baktı,tadı damaklarda kaldı..)

Sosunu herkesin seveceği,damak tadına uygun olarak hazırladı Birsen'ciğim..

Gnocchi


4-5 adet domatesten püre yapılıp içersine zeytinyağ,değişik farklı baharatlar eklendi.Sosu alırken 1 diş sarımsak dövülüp içersine atıldı..Hepsi bu kadar..)

Gnocchi

Patatesli Gnocchi kaynayan su da tam 2 dk kalıp hemen süzgüye alındı..Pişimi de çok kolay olmuştu..Eğer imkanınız varsa evde patateslisini denemenizi tavsiye ederim.

Gnocchi

Afiyetler olsun..

Kepekli Çubuk Kraker

Günaydınnn sevgili dostlarımm.. kardeşlerimm, ablalarımm ve tümm kalpkurabiye severler:))
Cumamız hayırlı olsunnn.. bereketi cümlemizin üzerine olsun diyorumm...
Şiddetli ağrılarımdan sıyrılmışş güzeeeellllll bir uyku çekmiş hatta o kadar güzel uyumuş ki sabah erkenden kalkıp saçlarını aşkının izmire gittiğinde  hediye ettiği düzleştiricisi ile düzleştirmiş bir çilek kız var karşınızdaa:)) Dümdüz saçlarım ve çilekli pembe rujumla görünümümü hoşlaştırmış olan ben beni göremesenizde enerjimle kalplerinizde yer etmek istemekteyim efendimm:))
çoookk konuştum belki ama özetinde çok iyiyim keyifliyimm ve sizlerle olmaktan mutluyumm:))
Bugün sizlerle özellikle "ama ben formumu korumak istiyorummm e kurabiye de yemek istiyorumm" diyenlere ve diğer herkese heeeeeerrrkese hitap edecek bir galeta tarifi paylaşmak istiyorumm...
Sevgili Halimeciğime de bir gönderme yapıyorum dün bana "Denizciğim kurabiye istiyoruuumm" demişti facebookta.. işte bir kurabiye hamuru ister galeta ister kurabiye:) Öpüyorum seni Halimeciğimm...
Sevgilerimle..

Malzemeler:
100 gr. zeytinyağlı margarin
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta
1 çay kaşığı elma sirkesi
2 çay kaşığı tuz
1 çimdik tozşeker
1 pk. mahlepli susamlı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep
Aldığınca Sinangil Kepekli Un

Üzerine:
Yumurta Akı

Yapılışı:
Hamur için verilen tüm malzemeler karıştırılıp en son kepekli un azar azar eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur..
Elde edilen hamur buzdolabında 30 dk. dinlendirilir..
Dinlenen hamur ikiye bölünüp unlu tezgahta kurşun kalem kalınlığında açılır ve hamur kesici (mantı kesici) ile kurşun kalem boyunda kesilir..
Yağlı kağıt serli tepsiye sıralanan krakerler üzerlerine yumurta akı 165 dereceye önceden ısıtılan fırında pişirilir..
Meyve suyu, Bitki çayları ve klasik siyah çay eşliğinde ikram edilir..

Afiyet bal şeker olsunn...

Şekerpare ve Haselnusskuchen mit Schokoladen (Çikolatalı Cevizli Kek)

Şekerpare
Malzemeler
175 gr yumuşak tereyağ
3 yemek kaşığı pudra şekeri
4 yemek kaşığı irmik
2 yumurta
1 paket vanilya şekeri
1 paket kabartma tozu
3-3,5 su bardağı un

Şerbeti
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
yarım limon /hepsi tencereye konulup kaynatılır.

Hazırlanışı
Tereyağ, pudra şekeri,irmik,2 yumurta,vanilya karıştırılıp arkasından un
ve kabartma tozu eklenip yumuşak bir hamur elde edilir.

Hamurdan parçalar kopartılıp,fotoğrafta görüldüğü gibi şekil verilir.

Hepsi tepsiye dizilip,önceden ısınmış fırında 175 c de yaklaşık 20-25 dk pişirilir.

Fırında çıkardıktan sonrada, soğumuş şerbeti şekerparelerin üzerine döküp,
ağzını kapatıp dinlendirin.

Servis tabağına aldığınızda üzerine toz fıstık serpiştirin.

Cevizli Kek
Malzemeler
3 yumurta
125 gr yumuşak tereyağ
1/2 su bardağı şeker
1 paket vanilya şekeri
1 tatlı kaşığı portakal çiçeği esansı
2-3 damla tarçın esansı (Almanya'dan)
1 su tuzsuz ayran
1/2 su bardağı çikolata parçaları (Almanya'dan)
1/2 su bardağı ceviz
2 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta
1 paket kabartma tozu
Cevizli Kek
Hazırlanışı
Malzeme sırasına göre tek tek çırpılır.

Kalıp yağlanıp,hamur içersine dökülür.

Masaya 1-2-3 kez vurulup eşit yayılması sağlanır.

Önceden ısınmış fırında 175 c de yaklaşık 45 dk pişirilir.

Sonrada afiyetle yenilir..)

Fındıklı ve Çikolatalı Kek

Hafta sonu kuzen benden kek isteyince,bende sizlerle paylaştığım keki hemen yanına iliştiriverdim..Aynı anda değişik kalıplarda 2 kekin pişmesi iyi oluyor..Bu aralar kek,pasta,çörek yapmakta pek isteksiz görüyorum kendimi..Üstelik bloguma bile eklemek istemiyorum..Bu durum zamanla geçer diye umuyorum..Şimdiden hepinize afiyetler olsun!
Fındıklı Kek
Malzemeler
3 adet oda sıcaklığında yumurta
50 gr yumuşak tereyağ
minicik tuz
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
1 paket vanilya
4-5 damla vanilya esansı
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt suyu (oda sıcaklığı)
3 yemek kaşığı yoğurt (oda sıcaklığı)
1,5 çay bardağı iri kesilmiş çiğ fındık
100 gr iri kıyılmış bitter
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1,5 su bardağı un
Fındıklı Kek
Hazırlanışı
Yağ,şeker,tuz,vanilya esansı,vanilya kremamsı olana dek çırpılır.

Yumurtalar teker teker eklenip çırpılır.

Yoğurt suyu,sıvı yağ,yoğurt eklenip çırpılır.

Fındık ve çikolata eklenip çırpılır.

Un ve kabartma tozu eklenip çırpılır.

Karışım kek kalıbına dökülüp,175 c de yaklaşık 30 dk pişirilir.
1
Üzerine benmaride eritilmiş çikolata da dökebilirsiniz..

Afiyetler olsun!
 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler